Formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, er det hidtil mest prominente offer for den svigtende smittebeskyttelse i minkindustrien, men også formanden for Dansk Minkavlerforening, Tage Pedersen, har ikke magtet at beskytte sine 36.000 mink på fabrikken i Sdr. Felding. De blev erklæret for smittede dagen før Martin Merrilds. Om Tage Pedersen også selv er smittebærer, foreligger der ingen oplysninger om. Foto: L&F Pressefoto

Formanden for Landbrug & Fødevarer, minkavler Martin Merrild, er testet positiv for corona sammen med to medarbejdere og  sine 13.000 mink. Det skriver finans.dk den 1. november 2020.

Derimod foreligger der tilsyneladende ingen oplysninger om, hvorvidt det er Merrild, der har smittet sine mink, eller det er minkene, der har smittet den afgående L&F formand på hans fabrik ved Struer. Det er også uklart, om Merrild kan have været en superspreder til politikere på Christiansborg, hvor han angiveligt har haft møder med bl.a. fødevareminister Mogens Jensen, og til de mange lobbyister i landbrugets hovedkvarter på Axeltorv i København. Merrild har ikke oplyst til finans.dk, hvornår han har fået sin diagnose.

»Jeg er selv testet positiv, og i fredags fik vi at vide, at en af de mink, vi har indsendt til at kontrol, også er testet positiv,« fortæller Martin Merrild til finans.dk.

Han har hele weekenden gået og ventet på, at Fødevarestyrelsen kommer ud og tager flere blodprøver af minkene.

»Men jeg er sådan set ikke i tvivl om, at dyrene er smittede, for vi kan se, at de er syge. Jeg er forundret over, at myndighederne ikke allerede har været herude, men man arbejder tilsyneladende ikke i weekenden, selvom situationen for erhvervet er ekstremt alvorlig,« siger Martin Merrild til finans.dk. Han driver en minkfabrik med 13.000 dyr nær Struer.

Vælger Fødevarestyrelsen at aflive hele besætningen, kan Martin Merrild se frem til at modtage en check på et beløb i størrelsesordenen 3 mio. kr., som betales af de danske skatteydere.

Danmark er et af de sidste lande i verden, der tillader opdræt af mink, men til gengæld er vi formentlig verdens største producent. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

Vanvittigt

»I mine mange år i erhvervets tjeneste har jeg aldrig oplevet noget så vanvittigt. Regeringen handler fuldstændig hovedløst og er totalt argumentresistent. Man hævder, at man gerne vil bevare pelsindustrien i Danmark, men samtidig fortsætter man bevidstløst med en nedslagtningsstrategi, som er ved at skubbe hele erhvervet ud over afgrunden,« mener Martin Merrild ifølge finans.dk.

Størstedelen af de mink, der aflives og destrueres, er raske. Enten fordi de aldrig har været syge, eller fordi de tilsyneladende når at blive raske, inden Fødevarestyrelsens aflivningshold når frem til farmene.

Forklaringen er, at sygdommen spreder sig hurtigere, end Fødevarestyrelsen arbejder. Den 19. oktober var der 100 smittede farme, hvor dyrene ikke var aflivede. I fredags var dette tal vokset til 146. Denne udvikling skal ses i lyset af, at eksperterne i Dansk Veterinær Konsortium har understreget, at aflivningen kun begrænser smittespredningen, hvis den foretages hurtigt – dvs. inden sygdommen for alvor spreder sig i besætningen, hvilket sker på få dage. Minkene er raske igen to-tre uger efter, at sygdommen opdages i besætningen. Om de så kan smittes på ny, så hele smittekæden begynder forfra, foreligger der intet om.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) fastholder, at folkesundheden går frem for hensynet til Martin Merrilds smitteramte minkproduktion. Foto: Fødevarestyrelsen

Fødevareminister Mogens Jensen fastholdt på et samråd onsdag, at regeringens aflivningsstrategi er nødvendig.

»Det er påvist, at mink med covid-19 kan smitte mennesker, og det udgør en trussel for folkesundheden, vurderer Statens Serum Institut. Virus kan mutere i minkene og derfra sprede sig til mennesker og potentielt svække virkningen af kommende vacciner,« lød det fra Mogens Jensen på samrådet. Hverken Mogens Jensen eller regeringen har endnu ikke oplyst, om Martin Merrild og de øvrige smitteramte minkfabrikanter kan sætte nye dyr ind og genoptage produktionen, og om de også i fremtiden kan forvente økonomisk erstatning, hvis de rammes igen af corona eller andre zoonoser.

Minkbranchen forskønner sig selv – erhvervet er inde i en dødsspiral

 

Kommentarer

 1. Holger Øster Mortensen

  Man skal naturligvis ikke sparke på en mand, der ligger ned, men det er vel ikke for meget at sige, at Martin Merrild har gjort ubodelig skade på dansk natur. og miljø.Og hans indstilling til Covid-19-smitte blandt mink er himmelråbende katastrofal. Vel må det være kreperligt at se ens livsværk gå under, men i denne forbindelse kommer folkesundheden først. Luk dansk minkavl.

 2. Klaus Flemløse

  Forgængeren til COVID var MRSA/CC398 , blev ignoreret af L&F og Kjeld Hansen blev hånet og fik sin postkasse sprængt i luften og SST talte uden om.

  Forskellen er at COVID er langt værre end MRSA/CC398, men det var man ikke klar over i begyndelsen af MRSA/CC398 infektionen.

  Covid er en virus infektion
  MRSA/ccs98 er en bakterie infektion.

Skriv en kommentar