Coca-Cola Company (NYSE: KO) er verdens største drikkevarevirksomhed og tilbyder mere end 500 varemærker til mennesker i mere end 200 lande. Foto: Coca-Cola pressefoto.

Coca-Cola finansierede helt bevidst ”nonprofit-organisationen” Global Energy Balance Network (GEBN) som et ”våben” i en ”voksende krig mellem folkesundheds-grupperne og privatindustrien”, når det kommer til fedme, ifølge en pressemeddelelse sendt til EcoWatch fra forbrugergruppen U.S. Right to Know.

Citaterne stammer fra dokumenter opnået i en Freedom of Information Request (aktindsigt) indgivet af U.S. Right to Know, som udgjorde grundlaget for et studium offentliggjort i Journal of Epidemiology and Community Health.

Studiets forfattere fokuserede på dokumenterne, fordi de definitivt beviste, at Coca-Cola finansierede GEBN med den intention at påvirke debatten om folkesundheden til deres egen fordel.

”Konklusioner om føde- og drikkevarevirksomhedernes hensigter ved at finansiere videnskabelige organisationer er blevet forhindret ved en begrænset adgang til industriens interne dokumenter,” sagde studiets resumé. De afslørede dokumenter gjorde det derfor muligt for studiets forfattere at drage disse konklusioner.Dokumenterne afslørede yderligere, at Coca-Cola havde til hensigt, at GEBN skulle virke som en ”ærlig mægler” i den nationale debat om fedme, men at dens virkelige formål var at ”promovere metoder der er effektive med hensyn til at påvirke både politik og profit,” fremgår det af resuméet.GEBN var angiveligt en nonprofitorganisation dedikeret til promoveringen af idéen om at motion, ikke kalorietælling, var nøglen til vægttab og sundhed. Den var ledet af videnskabsfolk fra universiteter i Colorado, South Carolina og West Virginia.

Gruppen kollapsede efter en række hændelser, der indtraf i kølvandet på, at The New York Times i august 2015 rapporterede, at organisationen var finansieret af Coca-Cola.

I november samme år fik The Associated Press så fat på nogle e-mails, der viste, at sodavandsvirksomheden havde spillet en kæmpe rolle i udformningen af gruppens mission og branding. De instruerede sågar gruppen i ikke at bruge blå i logoet for at undgå associationer til Pepsi, rapporterede CBS. Gruppen gik i opløsning en uge senere.

Ahmet Muhtar Kent (født i 1952) er en tyrkisk-amerikansk forretningsmand. Foto: commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11930142.

Da skandalen brød ud, udtalte direktøren for Coca-Cola, Muhtar Kent, til Associated Press: ”Det er blevet tydeligt for os, at der ikke har været et tilstrækkeligt niveau af gennemsigtighed med hensyn til virksomhedens involvering i Global Energy Balance Network. Det er klart, at vi har mere arbejde at gøre for at afspejle værdierne i dette store firma i alt, hvad vi foretager os.”

De nyligt offentliggjorte dokumenter antyder dog, at gennemsigtighed aldrig var målet, og at fordæktheden ved finansieringen af GEBN ret nøjagtigt reflekterede virksomhedens værdier.

Selvom Coca-Cola har forsøgt at købe videnskabelig opbakning til deres påstande om, at motion er vigtigere end kosten i kampen mod fedme, så går den videnskabelige konsensus faktisk den modsatte vej, rapporterede The Times i den artikel, der afslørede kilden til GEBN’s finansiering. Ifølge Harvard T.H. Chan School of Public Health øges risikoen for type 2 diabetes, gigt, hjertesygdomme og fedme ved regelmæssig indtagelse af sukkerholdige drikkevarer.

Forfatterne bag Journal of Epidemiology and Community Health-studiet udtrykte bekymring over, at Coca-Cola låner taktikker fra en anden industri i forsøget på at sælge usunde produkter.

”Coca-Cola’s forslag til oprettelse af GEBN understøtter bekymringen over føde- og drikkevarevirksomheders indblanding i videnskabelige organisationer og deres ligheder med tobaksindustrien,” sagde resuméet.

Bare fordi GEBN blev opløst, betyder det ikke, at Coca-Cola har stoppet forsøget på at påvirke den offentlige mening. U.S. Right to Know sagsøgte i februar 2018 den amerikanske sundhedsmyndighed Center for Disease Control (CDC) på grund af dokumenter omkring deres forhold til sodavandsgiganten. Tidligere direktør for CDC, dr. Brenda Fitzgerald, der trådte tilbage i januar i år, efter det blev afsløret, at hun havde købt aktier i en tobaksvirksomhed, havde også bånd til Coca-Cola. Som kommissær for folkesundheden i Georgia havde hun samarbejdet med virksomheden om et anti-fedme program kaldet Georgia SHAPE, der promoverer motion, men ikke nævner kost, rapporterede U.S. Right to Know.

Oversættelse og bearbejdning: Addie Hansen.

Foto: Coca-Cola Danmark.

Coca-Cola Danmark skriver på sin hjemmeside, at ”The Coca-Cola Company respekterer og støtter den rolle, som udøves af forældre og andre, der varetager en forældrerolle. Vi anerkender også, at velorienterede forældre eller andre i forældrerollen bedst er i stand til at træffe de rette kostmæssige beslutninger på vegne af deres børn. Vi mener, at vi giver dig mulighed for at tage en beslutning på et oplyst grundlag ved at sørge for lettilgængelig ernæringsinformation både på vores produktmærkater og online samt ved at angive størrelser til portionskontrol.”

Visited 5 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.