Det er nu helt åbenlyst, at fødevareminister Mogens Jensen (S) var ude på tynd is, da han allerede i begyndelsen af maj i år bombastisk erklærede, at pandemier ikke kan udspringe af moderne landbrug. Skærmklip fra Politiken, 6. maj 2020 med indsat portrætfoto

Trods omfattende corona-udbrud på slagterier i USA, i Frankrig, Storbritannien og ikke mindst på Tysklands største slagteri gennem de seneste måneder har det landmandsejede Danish Crown tilsyneladende intet lært og intet gjort for at undgå selv at havne i samme situation.

Det står klart efter et møde lørdag formiddag 8. august med sundhedsmyndighederne, som nu tvinger Danish Crowns slagteri i Ringsted til at lukke ned i foreløbigt en uge. Samtidig skal alle medarbejdere på slagteriet nu betragte sig selv som nære kontakter til smittede. Det vil sige, at de skal følge myndighedernes anvisninger omkring selvisolation og test. Det er ikke oplyst, at Danish Crown bliver pålagt at betale for omfattende foranstaltninger, eller udgifterne afholdes af kommunen og statskassen.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Danish Crown.

Lørdag morgen stod det klart, at yderligere 22 medarbejdere på slagteriet er testet positive for COVID-19 i den test af næsten 600 ansatte på slagteriet, der blev gennemført torsdag. Derfor lukkes slagteriet nu ned i foreløbigt en uge i et endeligt forsøg på at få brudt smittekæderne blandt slagteriets medarbejdere.

CEO Jais Valeur. Pressefoto

– Det er voldsomt at stå i en situation, hvor næsten 150 medarbejdere er smittede, og hvor mange af dem er syge. Det gør ondt på os alle i Danish Crown, siger Group CEO Jais Valeur, der er den øverste ansvarlige for den situation, som slagteriet har bragt Ringsted Kommune i.

For at sikre en effektiv indsats mod yderligere spredning af smitten, skal alle medarbejdere på slagteriet nu betragte sig selv som værende nære kontakter. Det vil sige, at de skal gå i selvisolation i en uge efter følgende anvisninger:

  • Bliv hjemme og aflys alle besøg.
  • Så vidt muligt hold afstand til dem, man bor sammen med, og undgå fysisk kontakt som f.eks. kys og kram. Det er især vigtigt at holde afstand til personer i særlig risiko.
  • Vær særlig omhyggelig med at overholde Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger om god håndhygiejne og hosteetikette – og hav fokus på grundig og hyppig rengøring.
  • Vær særligt opmærksom på, om der udvikles symptomer på COVID-19 (ondt i halsen, sygdomsfølelse, muskelsmerter, tør hoste, feber mv.).
  • Hurtigst muligt kontakte egen læge, hvis man får symptomer.
  • Derudover fortsættes testprogrammet, og alle medarbejdere testes to gange i den kommende uge.

Efter første testrunde nåede det samlede antal smittede hos Danish Crown i Ringsted i torsdags op på 120. Alle tidligere COVID19-negative blev testet igen i løbet af torsdagen, og med nu yderligere 22 smittede, så hverken Danish Crown eller sundhedsmyndighederne anden udvej end at lukke slagteriet.

– Vi har hele tiden vidst, at en nedlukning kunne blive nødvendig. Udviklingen i smittetallene den seneste uge tyder ikke på en eksplosion i smittespredningen, men omvendt er det heller ikke gennem det intensive testprogram lykkedes at inddæmme smitten som håbet. Derfor tager vi nu konsekvensen og lukker slagteriet ned, siger Jais Valeur, Group CEO i Danish Crown.

Indtil videre vil der ikke blive slagtet svin i Ringsted, men Danish Crown forsikrer, at ingen i Danmark vil komme til at mangle flæsk af den grund. Foto: DB

Den egentlige nedlukning af slagteriet vil ske i løbet af mandagen. Der vil ikke blive slagtet på mandag, men kølerummene er lige nu fyldt op, og derfor vil en gruppe medarbejdere møde på arbejde for at tømme slagteriet for varer.

Danish Crown vil i samarbejde med sundhedsmyndighederne sikre, at alle medarbejdere hos Danish Crown i Ringsted i løbet af det næste døgn modtager konkret information i deres e-Boks, så de ved, hvordan de skal forholde sig. Det gælder både i forhold til selvisolation og det testprogram, der trods nedlukningen fortsætter i den kommende uge.

COVID-19 smitter angiveligt ikke gennem fødevarer, og Danish Crown forventer ikke, at nedlukningen vil påvirke leverancerne til koncernens kunder i Danmark.

Ringsted Slagteri ligger stille fra mandag morgen. Foto: DC
Visited 1 times, 1 visit(s) today

One Comment

  1. Arne Hastrup

    Alt tyder på at coronavirus spredes særligt nemt i et slagterimiljø. Lave temperaturer , høj luftfugtighed og cirkulering af luft ved ventilation forlænger tilsyneladende virussets levetid og smitteafstanden. på de fotos jeg har set fra slagteriarbejdspladser er arbejderne ikke iført mundbind !

Skriv en kommentar