Flertallet af danske landmænd har valgt minkavler Martin Merrild (billedet) som formand for den private interesseorganisation Landbrug & Fødevarer. Minkskind betragtes som en landbrugsafgrøde, til trods for at minkavl er forbudt i mange lande.

Brugen af antibiotika er mere end fordoblet på danske minkfarme gennem de sidste 10 år. Dyrenes Beskyttelse efterspørger en gult kort-ordning, som man kender det fra svineproduktion.

Forbruget af antibiotika på de danske minkfarme er mere end fordoblet siden 2007, viser en ny analyse, som er offentliggjort i Dansk Veterinær Tidsskrift.

Det skriver Landbrugsavisen.dk den 16. maj 2018 på baggrund af en artikel hos Altinget.

Dyrlæge Birgitte Damm, Dyrenes Beskyttelse.

Hos Dyrenes beskyttelse mener chefkonsulent Birgitte Damm, ph.d. og dyrlæge, at myndighederne bør gribe ind over for de nye tal. Det skal ske ved hjælp af den såkaldte gult kort-ordning, som kendes fra svineproduktion.

”Det vil få minkbranchen til at indse, at man mener det alvorligt. Det er en meget uheldig udvikling, at de store, intensive husdyrproduktioner medfører en sundhedsrisiko for det øvrige samfund ved at være arnesteder for resistente bakterier,” siger Birgitte Damm til Altinget.

Ifølge Dansk Dyrlægeforening er det ikke givet, at brugen af antibiotika er på et kritisk niveau.

Formand Carsten Jensen, Den Danske Dyrlægeforening.

”Der kan være mange gode grunde til at give mink antibiotika, og det kan jo også være, at vi underbehandlede minkene i 2007,” siger Carsten Jensen, formand for Den Danske Dyrlægeforening.

Kopenhagen Fur har det ikke godt med de nye tal og har egenhændigt indledt en dialog med Fødevarestyrelsen og Den Danske Dyrlægeforening, så udviklingen kan vendes.

Mink-MRSA breder sig også

Det er altså ikke længere de landmænd, der opdrætter svin, og deres medarbejdere, som bliver smittet med den særlige husdyr-variant af de resistente MRSA-bakterier. Også minkfarmerne og deres medarbejdere bliver nu ramt af svine-MRSA, som har den officielle betegnelse CC398. Sammenhængen med det stærkt øgede forbrug af antibiotika er sandsynligvis den vigtigste årsag.

Comments are closed.