Svinene i de danske stalde er snart så ens genetisk, at det er et spørgsmål om tid, før de bliver ramt af alvorlige sygdomme. Derfor bør landbruget satse mere på variation, mener professor ved Aarhus Universitet, ifølge DR Nyheder.
De danske svinefabrikker er fyldt med dyr, der genetisk minder utrolig meget om hinanden. Derfor er det kun et spørgsmål om tid, før en eller anden alvorlig sygdom vil ramme de danske svin med et massivt angreb, påpeger professor Jens-Christian Svenning fra Institut for Bioscience – Økoinformatik og Biodiversitet ved Aarhus Universitet.
– Det kan næsten kun gå galt. Før eller siden kommer der en sygdom, der slår igennem på svin, hvis alle stort set er genetisk identiske. Hvis bakterien virker over for én gris, virker den over for alle. Så er der hul igennem til alle individer, siger Jens-Christian Svenning til dr.dk/viden.
Mikroorganismer – bakterier – prøver nemlig hele tiden at tilpasse sig de organismer – arter og racer – der er til rådighed og angribe dem. Det er sådan biologien er skruet sammen.
I den vilde natur er der stor genetisk variation blandt dyrene. Det gør dem mindre sårbare over for sygdomme. Så derfor bør landbruget satse meget mere på forskelligartethed og bevare den genetiske variation inden for tamdyr, for så vil det være mere robust.
Det vil også sige, at man skal bevare racer, der ikke er så produktive, fordi man så kan trække på deres genetiske sammensætning, hvis der er behov for det.
– Problemet er, at når man ensretter husdyrracer, så luger man også dem fra, der måske kunne være resistente over for sygdomsangreb, siger han.
Jens-Christian Svenning nævner som eksempel asketræerne. I øjeblikket dør mange asketræer på grund af en svampesygdom. Men man kan se, at nogle asketræer ser ud til at klare sig. – Der er altså en variation blandt asketræerne, så nogle faktisk kan modstå den ellers katastrofale sygdom, påpeger professoren.
Læs hele interviewet her og se en video med professor Svenning:
www.dr.dk/Nyheder/Viden/Naturvidenskab/2013/04/
Danske_svin_er_saarbare_over_for_sygdomme.htm