MRSA_svensk
Det svenske folkehjem trues af de danske svinebakterier.

Mindst 20 svenskere er smittet med nøjagtig den variant af den antibiotikaresistente MRSA-bakterie, der huserer i de danske svinestalde. Det skriver ingeniøren.dk 16. juni 2014.

Den frygtede MRSA CC398, der smitter fra svin til mennesker, har indtil videre kostet 4 dødsfald herhjemme i Danmark. Men mindst 20 svenskere er også blevet ramt af den samme type af bakterien, oplyser den svenske sundhedsstyrelse ifølge avisen svd.se.

I årene 2006 til 2012 er 40 svenskere blevet testet positive for den særlige svinetype af MRSA, kaldet CC398. Heraf er 20 af disse af præcis den type, som spreder sig fra den danske svineproduktion.

9 af de 40 positive prøver blev taget i 2012. Heraf var fire af dem af den type, som kommer fra danske svin.


»Det svenske sundhedsvæsen gør en stor indsats, og i forhold til mange andre lande står det bedre til her, men tendensen taler imod os. Det er meget usandsynligt, at vi vil kunne reducere antallet af tilfælde. I stedet skal vi nu arbejde endnu mere fokuseret på flere forskellige niveauer for at bremse udviklingen,« siger chef for den svenske sundhedsstyrelse Olov Aspevall til svd.se.

Han vil senere præsentere en handlingsplan med foranstaltninger, der skal bekæmpe problemet. Den vil omfatte alt fra håndhygiejne til samarbejde med dyrlæger for at forhindre spredningen fra dyr. Men der mangler også data, da der i Sverige i dag ikke findes statistikker over, hvor mange dødsfald der er forårsaget af resistente bakterier.

Foruden svinekød importerer svenskerne avlsmateriale fra danske svineavlere, men den svenske artikel melder ikke noget om, hvordan smitten fra de danske svin helt præcist er nået frem til de svenske borgere.

MRSA_stigning2013
Forekomsten af svine-MRSA stiger eksponentielt, ifølge EPINyt, der udgives af Statens Serum Institut.
Visited 1 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.