
Den samlede svenske detailhandel har beordret toppen af dansk svine-produktion til at redegøre for de konkrete mål med den såkaldte “topmøde-erklæring” om bedre dyrevelfærd. Mødet vil finde sted 19. maj 2014.
I længere tid har der været en ophedet debat i de svenske medier om de kritisable forhold i den store danske svineindustri. Ulovlig halekupering, der er meget udbredt i Danmark, har fået svenskerne op i det røde felt. Det vurderes, at mindst 95 % af alle danske svin får klippet halerne af.
Indbydelsen til mødet er underskrevet af direktørerne for ICA, Axfood, COOP, Bergendahls Food, Lidl og brancheorganisationen Svensk Dagligvaruhandel. De seks direktører skriver bla.:
“For os indenfor erhvervslivet er det vigtigt, at husdyrbruget følger de gældende regler og lovgivningen og vi mener, at dansk svineproduktion kan gøre mere for at forbedre forholdene for dyrene og øge dyrevelfærden”.
Svenskerne har bemærket sig, at de danske svineproducenter har vedtaget et syv-punktsprogram for bedre dyrevelfærd (den såkaldte Topmøde-erklæring), men man er skeptiske overfor troværdigheden. “Vi savner kvantificerbare mål og en tydelig tidsplan for, hvornår forholdsreglerne skal være gennemførte”.

Den svenske offentlighed har tidligere reageret på de kritisable forhold i dansk svineproduktion. I juni 2009 viste Sveriges Radio en reportage, hvor man med skjult kamera havde besøgt danske svineproducenter, og den skabte en voksende modvilje i Sverige mod at købe dansk svinekød.
Et rundspørge i ugerne efter udsendelsen til samtlige svenske kommuner viste, at næsten hver tredje ville mindske eller helt stoppe købet af svinekød fra Danmark.
Danish Crowns kommunikationsdirektør Anne Villemoes afviste blankt anklagerne i den svenske reportage og påstod, at “der er både løgn og bedrag i den måde, Sveriges Radio har lavet det på”.
Efter MRSA-skandalen kom frem i begyndelsen af maj, ser det ud til, at den svenske dagligvarehandel er ved at miste tålmodigheden med de danske svineproducenter. ICA har tilsyneladende besluttet at udfase dansk svinekød i butikkerne. I en mail til gylle.dk 14. maj 2014 skriver pressechef Ola Fernvall fra ICA:
“Den Danska Sundhedsstyrelsen har meddelat att det inte finns någon risk med att äta griskött från Danmark. Men även om vi inte är oroliga för våra kunders hälsa så ser ICA allvarligt på uppgifterna om att anställda på slakterier i Danmark har smittats av MRSA. Det visar hur viktigt det är att den danska grisindustrin fortsätter sitt arbete med att minska antibiotikaanvändningen och förbättrar djurhälsan.
Vi för en dialog med företagen om hur arbetet med detta kan påskyndas. Redan idag är 77 % av vårt färska fläskkött svenskt och vår ambition är att öka försäljningen med tio procent under 2014.”
Den danske eksport af svinekød til Sverige udgør dog kun 2,5 % af den samlede eksport, så den svenske boykott-trussel betyder ikke umiddelbart noget større tab, men breder protesterne sig til andre markeder som f.eks. det kinesiske, vil den danske sendrægtighed få økonomisk konsekvenser for svineindustrien.>
En svensk butiksejer har allerede hevet al dansk svinekød ned fra hylderne og boykottet ethvert merkøb på grund af danskernes håndtering af grise. Det skriver Metroexpress 12. maj 2014.
Boykottet blev effektueret fra midten af april, hvor ICA-butiksejer Andreas Gunrup besluttede sig for at stoppe salget af svinekød fra Danmark. Han mener, at den danske behandling af svin er under al kritik. Historien bliver lige nu livligt delt på sociale medier i Sverige.
Læs den kritiserede topmøde-erklæring her.