Det går den rigtige vej med de golde protester i landbruget

traktordemo_11

Bæredygtigt Landbrug har stået bag en traktordemonstration i 2011 på Rådhuspladsen i København men uden at opnå resultater. Foto: Dansk Natur/Michael Stoltze.

Takket være tre millioner kroner i “tilskud” fra fire forsikringsselskaber er det lykkedes protestbevægelsen Bæredygtigt Landbrug (BL) at vende et blodrødt underskudsregnskab til et beskedent plus i 2014.

Men bevægelsen styrtbløder medlemmer, så trods det positive regnskab budgetteres der med et stort nul i det kommende år. Det skriver fagbladet Grovvarenyt, nr. 9, 2015.

BL-direktøren Bjarne Nigaard begrunder den forsigtige kurs med, at man ikke kan være sikker på at få lige så mange bidrag og donationer, som hidtil. Desuden mister BL flere medlemmer, end der kommer nye til. I de seneste fire år har bevægelsen mistet 200 medlemmer om  året.

Nigaard skyder alene skylden for medlemsflugten på den finansielle krise. Til Grovvarenyt siger han: -Det er landmænd som må prioritere benhårdt, og landmænd, der har måttet forlade erhvervet.

Og det er ikke slut, mener foreningens formand, gårdejer Flemming Fuglede Jørgensen: -Jeg kan da godt frygte, at vi mister 1000 i år. For det er da klart, at vi har de store produktionslandmænd hos os, og det er dem, der er midt i stormens øje i øjeblikket.

Foreningen skulle angiveligt tælle 4065 medlemmer for tiden, men hvor mange der er aktive agroproducenter, oplyses ikke.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.