Der er alt for mange overtrædelser i dyrevelfærdskontrollen i svinebesætninger. Derfor sætter miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) nu ind og bebuder, at der fra 2019 kommer flere kontroller af svinebesætninger.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) sætter ind på at styrke dyrevelfærden på de danske svinefabrikker som reaktion på den nye opgørelse ’Dyrevelfærd i Danmark 2018’. Fra 2019 kommer der en omfattende dyrevelfærdskontrol i svinebesætninger, skriver ministeren i en pressemeddelelse den 2. november 2018, men det er ikke klart, hvordan det skal kunne ske, da ministeren kræver, at ekstraomkostningerne til kontrollen bliver holdt inden for Fødevarestyrelsens budget.

Jacob Ellemann-Jensen (th.) sammen med en aktivist fra Greenpeace, der demonstrerede mod hykleriet ved det såkaldte fødevaretopmøde i september i år.

– Jeg er ærgerlig over, at så mange svineproducenter ikke passer ordentligt på deres dyr. Vi skal sætte hårdere ind, og næste år vil markant flere svineproducenter blive kontrolleret på dyrevelfærden. Det er uacceptabelt, at der har været så mange sanktioner og derfor nødvendigt, at vi sætter kontrollen op. Det gør vi fordi, at både dyrene og de landmænd, der godt kan finde ud af at passe ordentlig på deres dyr, fortjener, at der bliver slået hårdt ned på synderne, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Baggrunden for skærpelsen af kontrollen kommer fra den årlige dyrevelfærdsrapport, som viser, at 43 procent af de hidtidige kontrollerede svineproducenter ikke overholder reglerne. Det er en stigning i forhold til 2016, hvor der var 33 procent, der ikke overholdt reglerne.

De områder, som har givet anledning til det højeste antal sanktioner hos svin, er:
1. Syge/tilskadekomne dyr får ikke fornøden pleje/behandling.
2. Dyr har ikke permanent og tilstrækkelig adgang til beskæftigelses- og/eller rodemateriale.
3. Manglende eller mangelfulde optegnelser over medicinsk behandling.

Ubehandlede halebid kan være årsag til manglende dyrevelfærd på svinefabrikkerne.

Dybt kritisabelt
På 592 kontrolbesøg i danske svinestalde i 2017 gav Fødevarestyrelsen mindst én sanktion i 43 pct. af besøgene. I 13 tilfælde var overtrædelserne af sådan en karakter, at besøget medførte en politianmeldelse. Det viser den nye opgørelse ’Dyrevelfærd i Danmark 2018’, som netop er offentliggjort af Miljø- og Fødevareministeriet, og som giver anledning til hovedrysten hos Dyrenes Beskyttelse:

Direktør Britta Riis, Dyrenes Beskyttelse

”Vi har i en lang årrække set alvorlige problemer hos en stor del af de svinebesætninger, som Fødevarestyrelsen har kontrolleret, og i år er det hele 43 % der får sanktioner. Det er dybt kritisabelt, at der ikke er styr på dyrevelfærden i vores meget store, danske svineproduktion,” siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

”Det er på høje tid, at der sættes ind over for de mange overtrædelser og den kuldsejlede dyrevelfærd, og der bør sættes hårdt ind over for dem, der ikke overholder reglerne. Det er jo regler, som er sat i værks for at give dyrene et minimum af beskyttelse i den intensive svineindustri, hvor hensynet til dyrenes behov ikke fylder ret meget. Jeg kan dog godt være bekymret, når ministeren samtidig bebuder, at Fødevarestyrelsen ikke vil få tilført flere midler til den skærpede kontrol på svineområdet. I stedet tager ministeren midlerne fra kontroller på andre dyr, der også har brug for beskyttelse,” siger Britta Riis.

Rapporten kan læses her.

Visited 8 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.