Projektkoordinator Stine Nüchel Tuxen skriver på vegne af Verdens Skove 17.3.2014 i Jyllandsposten:

Miljøminister Kirsten Brosbøl fortæller i JP 11/3, at hun vil være naturens minister. Det er utroligt gode nyheder, for Kirsten Brosbøl har flere muligheder for at gøre en stor forskel for naturens biodiversitet, uden at det vil koste danske skatteydere en bondegård.

Den danske natur trænger virkelig til et løft. Særligt i skovene, som langt de fleste steder er sørgeligt fattige på den mangfoldighed af liv, der kendetegner sund natur. Det kan der gøres noget ved ganske enkelt: ved at skabe mere vild natur og lade naturen pleje sig selv.

StineNüchelTuxen
Giv os en skovnationalpark, et fristed på mindst 5.000 sammenhængende hektar skov, som er der for sin egen skyld – ikke produktionens, skriver Stine Nüchel Tuxen.

Helt konkret skal Danmark for det første have en skovnationalpark. Et fristed på mindst 5.000 sammenhængende hektar skov, som er der for sin egen skyld – ikke produktionens. Hvor vilde dyr, der hører hjemme i den danske natur, sættes ud igen. Hvor der er plads til et naturligt vandmiljø med moser og vandhuller, og hvor naturen får lov til at være sig selv: rodet, utæmmet og mangfoldig.

En anden enkel indsats ville være at lade vildsvinet leve: Anerkender vi, at vildsvinet er en genindvandret dansk art, der hører naturligt hjemme i vores skove, vil det få en stor og gunstig indflydelse på biodiversiteten.

Salg af natur må stoppe

Desuden bør staten gå forrest, når det handler om at skabe større biodiversitet. Salg af statsejet natur bør stoppes øjeblikkeligt – undtagen hvor der byttes til biologisk bedre områder. På sigt kan de statslige skove gradvist laves om til urørt skov, hvor naturen ikke forstyrres af skovdrift. En god løsning ifølge både natureksperter og økonomer.

Et enkelt tiltag ville også være at rydde op i junglen af støtteordninger for skov og landbrug og målrette dem sådan, at de frem for alt gavner naturen i Danmark. Endelig bør naturskov registreres i de private skove for at få et realistisk overblik over, hvor meget (eller lidt) naturskov vi faktisk har.

Disse tiltag vil på en enkel måde skabe mangfoldig natur med plads til både dyrenes og danskernes behov for et frirum.

Comments are closed.