Kan man få danskerne til at købe økologiske varer, der koster 10x så meget som de konventionelle? Nej, mener den vrisne forbruger Knud Haugmark, der har produceret denne lille marketingsvideo. Hvad siger du?

Bannerfoto: Økologisk Landsforening

Kommentarer

  1. Søren B. Skou

    Økologiske varer koster jo ikke 10x så meget. Næppe 2x og rigtig mange økovarer er praktisk talt samme pris. Nogle endda ofte billigere. Stop nu den myte, at det er meget dyrere.

  2. Klaus hermansen

    Jeg kan slet ikke se hvordan man kan sammenligne priser på ØKO produkter fra en lille gårdbutik med ikke ØKO varer fra et super marked . Videoen er ubrugelig Vh klaus

  3. Carsten Troelsgaard

    Knud Haugmark har selvfølgelig en pointe. Hvis man har en beskeden husholdnings-økonomi kan man sagtens blive spids over priserne, selv i Netto. Min egen cut-off pris er 3* konventionelle varer .. der plejer jeg at finde det berettiget at købe konventionelt.
    Lige omkring rødbederne har jeg pr erfaring fundet ud af, hvor let det er at koge dem i eddike & sukker, altså lave dem selv uden konservering. Her 3 måneder senere er de lukkede glas stadigvæk ok.
    Øl-priserne har været et hårdt slag mod mit hang til alkoholisme,
    og kyllinge-priserne (125 kr) gør det så meget nemmere at vælge en vegetarisk ret.
    Alle de animalske produkter er efterhånden gledet ud af menuerne … i tilbageblik er det berettiget ud fra alderdoms-problemer med dårligt hjerte. Ingen tvivl om, at dé problemer er gået væk igen (øvelsen ikke forgæves), og så kan jeg oven i polere glorien over at være RIGTIG klima-go.
    Efter at jeg er begyndt at abonnere på GYLLE glider det hele meget nemmere ned. Trods alt er ØKOLOGI som et administrativt begreb kun den laveste fællesnævner for hvad der ville være bedst for os alle sammen. En del af regenerativt management er den lokale forhandler-praksis hvor det glæder mig, at hele extra-prisen går til producenten. Dét er ikke svært at leve med.

  4. Priserne i en gårdbutik burde ligge under supermarkedets priser, da der hverken er mellemhandlere, lagerstyring, eller transport.
    Jeg påstår ikke at jeg har lavet en dækkende prissammenligning. Der er tale om eksempler, som alle peger i samme retning. Dansk økologisk produktion er så dyr, at den kun kan være nicheprodukter for de rige. Hvem har ellers råd til at betale 500 kroner for et kilo lammemørbrad, som også blev udbudt.
    I øvrigt er der hverken evidens for at økologi leverer på klima, miljø, dyrevelfærd eller naturindhold.
    Men det er en helt anden snak.
    Øko leverer på feel good kontoen hos dem med mange penge og derfor et stort forbrug i øvrigt.
    Det indrømmer jeg gerne.

    • Anders Grankvist Schou

      Varerne i den pågældende gårdbutik er måske nok nicheprodukter, men det er de almindelige økologiske hverdagsprodukter fra supermarkederne jo ikke.

  5. Holger Mortensen

    Det er almindeligt kendt at Knud benytter enhver mulighed for at rakke ned på økologi. Hvorfor står hen i det uvisse. At konventionelt landbrug ikke har vist sig at være gavnligt for miljø, biodiversitet etc. synes ikke at påvirke oraklet fra Ballerup. Køb økologiske fødevarer – naturligvis.

    • Kjeld Hansen

      Du skal holde en urban tone og anvende argumenter og ikke personlige nedrakninger. Venlig hilsen Redaktøren

  6. Steen Jensen

    Jeg kan slet ikke genkende det billede der, vi er en lille husstand langt fra at være i velhaver kategorien og vi lever næsten udelukkende økologisk, bevares, ofte skal man lidt rundt for at finde varer til pengepungens størrelse men ellers er min erfaring øko varer ER rimeligt billige her i Øst Jylland hvor vi bormåske det er en landsdels ting, det skal jeg så ikke kunne sige

  7. Riborg Dæhnert

    Det er ikke min oplevelse, at økologiske varer er dyrere end konventionelle. Undertiden kan de endog være billigere! – Kød kan dog være dyrere – men det kan vi jo bare spise mindre af! – Jeg er så så heldig, at min Kvickly har et fint udbud af økologiske varer af enhver art!

  8. Karsten Jakobsen

    Jeg kan slet ikke genkende dette billede af priserne på økovarer. Jeg bor på landet i Nordjylland, her er priserne ganske enslydende uanset om det er øko eller konventionel. Jeg og min familie har levet stort set udelukkende af økologiske varer i de sidste 30 år. Jeg ved godt at man sagtens kan finde varer der dyrere, men med en mindre anstrengelse og øje for hvornår der er sæson og gode tilbud så kan det sagtens lade sig gøre at købe for en almindelig indtægt. Vores tanker om økologi er ganske enkelt, vi ønsker ikke at hverken spise eller drikke rester af sprøjtemidler, som der til overmål er i samtlige konventionelle madvarer.

  9. Tak for alle kommentarerne. Jeg kan ikke forholde mig til anekdotiske udsagn som “det er mit indtryk at” og den slags.
    Naturligvis kan man prioritere de dyre økovarer og så bruge mindre på andre ting. Min pointe er altså, at økologi med de høje priser, jeg kan dokumentere, aldrig kan udgøre et realistisk alternativ til den konventionelle fødevareforsyning. Nogle få frelste vil nok acceptere at spise mindre kød og rasende dyr Nutella. Men det store flertal vil hellere miste deres højre arm.
    De stærkeste i troen drømmer om at hele Danmark skal være økologisk. Det vil kræve tvang. I dag er øko en frivillig tilskudspakke, som man kan hoppe ind i den ene dag og ud af igen den næste. Og de danske bønder bliver altså ikke økologer alle sammen de næste 10.000 år.
    I dag er økologerne mestendels kød- og mælkeproducenter. Og animalsk produktion vil aldrig være bæredygtig.
    Det er en myte, at der er giftrester i maden. Jo, måske nogle få mikrogram, men det har ingen taget skade af. Hvis man skulle bekæmpe skader på grund af gift, så skulle man sætte ind over for tobak og alkohol. Disse stoffer koster samfundet milliarder. Mikroskopiske rester af pesticider har vist ikke lagt nogen i graven endnu.
    Og som sagt er der ingen evidens for, at økologi har nogen miljø eller klimagevinst. Tvært imod, så bruger de meget mere dieselolie end konventionelle, så vidt jeg ved.
    Jeg har kritiseret økologien i flere artikler. Her er den seneste.
    http://www.landmisbrug.dk/2021/07/28/debat-okologisk-bragesnak/

  10. Ivan Breinholt Leth

    Danmarks Naturfredningsforening udførte for nogle år siden et eksperiment med en familie på kontanthjælp. Familien bestod af to voksne og to børn. De skulle i nogle måneder udelukkende spise økologisk, og de skulle kun gå efter tilbudsvarer. Merudgiften per måned for familien landene på omkring 200 kr.

Skriv en kommentar