???????????????????????????????????????
Mette Gjerskov (S) havde som fødevareminister ansvaret for hemmeligholdelsen af de første svine-MRSA-dødsfald.

I en ophidset debat på ex-fødevareminister Mette Gjerskovs facebook-side kalder Gjerskov debatten om hemmeligholdelsen af de første tre svine-MRSA-dødsfald for noget “ævl”.

Gjerskov var den ansvarlige minister, da det første svine-MRSA-dødsfald blev meddelt Fødevareministeriet, men hun fastholder, at hun aldrig hørte noget om det. Dødsfaldene, hvoraf de første indtraf i 2012, blev holdt hemmelige og er først kommet frem i maj 2014.

For at være helt sikker på sin manglende erindring om de skelsættende dødsfald har den tidligere minister kontaktet “nogen” i Fødevareministeriet for at få undersøgt, om hun har vidst noget om sagen. Det har hun angiveligt fået bekræftet, at hun ikke har. Gjerskov vil derfor ikke vedkende sig sit ministeransvar for hemmeligholdelsen, som hun “tørrer af” på embedsværket, hvor bl.a. veterinærdirektør Per Henriksen var orienteret om dødsfaldene.

På facebook forsvarer Gjerskov sin uvidenhed om de første svine-MRSA-dødsfald:

“Det er noget ævl Kjeld. Min hukommelse er fin. Du ved godt hvor mange stakke af papirer, der passerer en ministers bord hver eneste dag. Ingen minister eller forhenværende minister ved deres fornufts fulde brug vil svare håndfast på den slags spørgsmål uden at konsultere ministeriet.”

Gjerskov har ikke ønsket at oplyse, hvem i Fødevareministeriet der kan bekræfte hendes uvidenhed om dødsfaldene.

Ex-ministerens manglende viden om sagen forekommer overraskende, da hun som minister var dybt engageret i svine-MRSA-problematikken. Det var Gjerskov personligt, der i 2012 ganske håndfast afviste at give journalister aktindsigt i de lister over MRSA-inficerede svinefabrikker, som ministeriet lå inde med. Hun mente ikke, forbrugerne kunne bruge oplysningerne til noget fornuftigt. “Da forbrugeren ikke kan identificere, fra hvilken besætning et givent stykke kød kommer, finder jeg det ikke relevant at videregive oplysningerne til forbrugerne på specifikt bedriftsniveau,” skrev Mette Gjerskov i et svar til Enhedslistens Per Clausen.

Denne ministerbeslutning har ombudsmand Jørgen Steen Sørensen underkendt og kritiseret skarpt i en foreløbig redegørelse fra januar 2014.

Enhedslisten har nu kaldt fødevareminister Dan Jørgensen (S) i samråd om hele sagen, og her vil der være en mulighed for at få belyst Mette Gjerskovs påstand om manglende viden om dødsfaldene.

Læs også Ingeniørens opsang til de svigefulde ministre, Gjerskov og Krag.

Comments are closed.