Fedme, astma, allergi, diabetes og visse former for kræft – hvor kommer det fra?

MissingMicrobes

Hvad “Det tavse forår” var for miljøbeskyttelsen i 1962, kan “Missing Microbes” vise sig at være for menneskehedens overlevelse i 2014…

“Hvorfor er det, at du er fed, din søn har astma, og din 13-årige datter er 1 meter og firs høj? Dr. Blaser mener, at jeres kroppe mangler vitale gavnlige bakterier, og jeg garanterer, at efter at have læst denne bog vil du være enig.Tag en pause fra penicillinen og læs Missing Microbes. “

– Laurie Garrett, Pulitzer Prize vindende forfatter og seniorforsker i Global Sundhed ved Council on Foreign Relations.

Velkommen til vildmarken i det menneskelige mikrobiome, hvor der for hundredetusinder af år har levet bakterier og menneskeceller i en fredelig symbiose, der er ansvarlig for ligevægt og sundhed i vores kroppe. Nu er dette usynlige Paradis under angreb fra vores overdrevne afhængighed af  medicinske fremskridt, herunder antibiotika og kejsersnit, der truer med at udrydde vore uerstattelige mikrober og føre til alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser.

Missing Microbes fortæller dr. Martin Blaser historien om opdagelsen af antibiotika, der indvarslede en guldalder for medicinske mirakler, og derefter følger han sporet frem til vores efterfølgende overforbrug af disse tilsyneladende spektakulære lægemidler, der imidlertid nu sætter deres præg på vores liv. Moderne antibiotikaforbrug bidrager til fremkomsten af, hvad Blaser kalder vores moderne plager: fedme, astma, allergi, diabetes og visse kræftformer.

Martin-Blaser-a-009

Hvis ikke vi ændrer adfærd, ender vi i en “antibiotisk vinter” uden lægemidler, forudser dr. Blaser.

Blasers videnskabelige studier tyder på, at brugen af antibiotika i den tidlige barndom udgør den største risiko for senere sundheds-problemer. Samtidig betyder de stadig hyppigere fødsler ved kejsersnit, at babyer går glip af den vigtige kontakt med deres mødres mikrobiome.

I bogen Missing Microbes tager Martin Blaser læseren med helt ind i laboratoriet for at fremvise sine banebrydende studier, men Blaser nøjes ikke med en elegant rundtur til de undersøgelser, der støtter hans teorier, han guider os også frem til, hvad vi kan gøre for at undgå endnu større katastrofale sundhedsproblemer i fremtiden.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.