MissingMicrobes
Hvad “Det tavse forår” var for miljøbeskyttelsen i 1962, kan “Missing Microbes” vise sig at være for menneskehedens overlevelse i 2014…

“Hvorfor er det, at du er fed, din søn har astma, og din 13-årige datter er 1 meter og firs høj? Dr. Blaser mener, at jeres kroppe mangler vitale gavnlige bakterier, og jeg garanterer, at efter at have læst denne bog vil du være enig.Tag en pause fra penicillinen og læs Missing Microbes. “

– Laurie Garrett, Pulitzer Prize vindende forfatter og seniorforsker i Global Sundhed ved Council on Foreign Relations.

Velkommen til vildmarken i det menneskelige mikrobiome, hvor der for hundredetusinder af år har levet bakterier og menneskeceller i en fredelig symbiose, der er ansvarlig for ligevægt og sundhed i vores kroppe. Nu er dette usynlige Paradis under angreb fra vores overdrevne afhængighed af  medicinske fremskridt, herunder antibiotika og kejsersnit, der truer med at udrydde vore uerstattelige mikrober og føre til alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser.

Missing Microbes fortæller dr. Martin Blaser historien om opdagelsen af antibiotika, der indvarslede en guldalder for medicinske mirakler, og derefter følger han sporet frem til vores efterfølgende overforbrug af disse tilsyneladende spektakulære lægemidler, der imidlertid nu sætter deres præg på vores liv. Moderne antibiotikaforbrug bidrager til fremkomsten af, hvad Blaser kalder vores moderne plager: fedme, astma, allergi, diabetes og visse kræftformer.

Martin-Blaser-a-009
Hvis ikke vi ændrer adfærd, ender vi i en “antibiotisk vinter” uden lægemidler, forudser dr. Blaser.

Blasers videnskabelige studier tyder på, at brugen af antibiotika i den tidlige barndom udgør den største risiko for senere sundheds-problemer. Samtidig betyder de stadig hyppigere fødsler ved kejsersnit, at babyer går glip af den vigtige kontakt med deres mødres mikrobiome.

I bogen Missing Microbes tager Martin Blaser læseren med helt ind i laboratoriet for at fremvise sine banebrydende studier, men Blaser nøjes ikke med en elegant rundtur til de undersøgelser, der støtter hans teorier, han guider os også frem til, hvad vi kan gøre for at undgå endnu større katastrofale sundhedsproblemer i fremtiden.

Comments are closed.