Fødevarestyrelsen sender regningen for svine-MRSA til sundhedsvæsenet

Kolmos

Professor H.J. Kolmos er en af landets tre førende eksperter i behandlingen af svine-MRSA.

Det er urimeligt og særdeles udgiftskrævende, at Fødevarestyrelsen ikke vil sætte ind for at standse smittespredningen hos kilden til CCCMRSA398-bakterien, som er grisene i de danske svinestalde, mener professor og overlæge på klinisk-mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos.

»Fødevarestyrelsen eksporterer MRSA-problemet videre til sundhedsvæsnet, når den ikke vil bekæmpe smitten blandt grisene,« siger Hans Jørn Kolmos i et interview med Ingeniøren.dk 13. februar.

Udtalelsen kommer blandt andet på baggrund af, at en aktionsgruppe, der skulle stoppe spredningen af bakterien fra svin, frasorterede alle forslag rettet mod svinebesætningerne, og i stedet udvalgte projekter, der hovedsageligt skal varetages af sundhedsvæsnet.

Ved indlæggelse bliver patienten screenet for at være i risikogruppe for MRSA. Herefter en podning for bakterien, som sendes til laboratorie-analyse. Findes den positiv, skal patienten løbende kontrolpodes. Positive patienter skal indlægges isoleret på en enestue.

Der findes ingen effektiv tabletbehandling til MRSA-infektioner. Derfor kan patienter ikke nøjes med en simpel penicillinkur fra apoteket, som kan indtages i hjemmet.

Det kræver behandling med en dyrere og skrappere type antibiotika, der gives som drop på hospitalet gennem et centralvenekateter.

Almindelige sår- eller byldeinfektioner tager 10-14 dage at behandle, men er infektionen gået i blodbanen for eksempel ved en operation, kan det udvikle sig til blodforgiftning, der kan kræve op til otte ugers behandling.

Endnu er kun et fåtal af patienterne på de danske hospitaler testet positive for bakterien. I 2012 var antallet 232, hvoraf 92 havde infektioner, der krævede behandling.

Men man skal ikke lade sig narre af det lave antal, mener Hans Jørn Kolmos, da svine-udgaven CC398 er den hurtigst voksende MRSA-type i Danmark. Siden 2009 er antallet af diagnosticerede vokset fra 42 til 232 i 2012.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.