For mange træer fældet i Østerild

Det kniber gevaldigt med at få de sidste pladser udlejet på det meget omstridte testcenter for kæmpevindmøller i Thy, hvor 245 hektar skov er blevet fældet i et af Danmarks største sammenhængende naturområder. Trods otte årlige udbudsrunder er det ikke lykkes testcentret for havmøller at finde en lejer til de sidste to prøvepladser, skriver nyhedsbureauet Ritzau 9. august 2013.

Landscape2

De sidste to vindmøllepladser på testcentret i Thy er ikke blevet lejet ud. På trods af mange udbudsrunder har centret kun fået afsat fem ud af syv pladser, men træerne er allerede fældet.

Danmarks Naturfrednings-forenings formand i Thy, Ib Nord Nielsen, accepterer, at vindmøllerne nu er opført, men han pointerer, at foreningen ikke ønsker andre vindmøller i naturområderne.

– Vi vil gerne have mange vindmøller, men ikke i naturen. Man skal friholde fredede områder, skove og Natura 2000-områder. Til gengæld står de fint på landbrugsjord. Der kan sagtens drives landbrug under vindmøller, siger Ib Nord Nielsen.

I området har man fældet skov, så der er pladser til syv kæmpevindmøller. Men kun fire af pladserne er solgt og en udlejet. Over for Ritzau giver Peter Hjuler Jensen, vicedirektør for DTU Vindenergi, som driver testcentret, krisen skylden for problemerne, men siger, at de regner med at indgå aftaler om de sidste prøvepladser inden for et par år.

Der er indtil videre opstillet to kæmpevindmøller fra Siemens og en fra Vestas i Østerild Klitplantage, mens der i 2014 ventes en vindmølle fra det kinesiske Envision samt endnu en fra Vestas opført.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.