Forbruget af kinesisk medicin truer æselbestanden verden over

Det traditionelle kinesiske medicinprodukt eijao truer bestandene af æsler over det meste af verden. Foto: Wikipedia

En ny rapport fra The Donkey Sanctuary har påvist, at halvdelen af ​​verdens æsler kan være udslettet inden for de næste fem år på grund af den stigende efterspørgsel på traditionel kinesisk medicin. Der er behov for 4,8 millioner æslerhuder hvert år for at imødekomme efterspørgslen efter ejiao, en traditionel gelatinbaseret medicin. Efterspørgslen har allerede haft en alvorlig indvirkning på æselbestanden i flere lande over hele verden.

Det skriver Niall McCarthy for statista.com, 21. november 2019

Nedgange i bestandene af æsler i de hårdest ramte lande.

Som infografikken viser, faldt Kinas æselbestand 59 procent mellem 1992 og 2017, mens bestanden i Kirgisistan faldt 53 procent i perioden 2011 til 2017. I samme tidsperiode oplevede Botswana et fald på 37 procent i sine æselbestande, mens antallet af æsler i Brasilien faldt 28 procent i tiåret fra 2007 til 2017.

Den stigende efterspørgsel efter æselhuder forventes at føre til alvorlige problemer, måske bedst opsummeres af det etiopiske ordsprog “hvis du ikke har et æsel, er du selv æslet“. Millioner af mennesker over hele verden er afhængige af æsler for deres levebrød, og hvis den nuværende slagtefrekvens fortsætter, er virkningen sandsynligvis katastrofal.

Sådan ser den ud – æslet – der leverer huder til den kinesiske traditionelle medicin-industri. Foto: Wikipedia

Rapporten rummer en række henstillinger til ejiao-industrien, såsom at stoppe forbindelser til den globale hudehandel og støtte de nationale regeringers bestræbelser på at beskytte deres bestande. Det anbefales også, at ejiao-industrien skifter mod mere bæredygtige produkter, og at den kinesiske regering suspenderer importen af ​​æsler og deres produkter, så der kan findes en alternativ løsning.

Hvad er ejiao?

Æselhuds gelatine eller ”røvhuls-lim” (latin: Colla corii asini) er gelatine, der udvindes af æslets hud (equus asinus) ved blødgøring og kogning. Det bruges som en ingrediens i den traditionelle kinesiske medicin, hvor produktet kaldes ejiao (forenklet kinesisk: 阿胶; traditionelt kinesisk: 阿膠; pinyin: ē jiāo). Gelatinen produceres i flere kystprovinser i Kina: Jiangsu, Zhejiang, Shandong.

Comments

comments

En kommentar til Forbruget af kinesisk medicin truer æselbestanden verden over

  • Riborg Dæhnert skriver:

    Bruger kineserne virkelig så meget medicin, at det kan påvirke den sqmlede bestand af af æsler verden over?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.