Det traditionelle kinesiske medicinprodukt eijao truer bestandene af æsler over det meste af verden. Foto: Wikipedia

En ny rapport fra The Donkey Sanctuary har påvist, at halvdelen af ​​verdens æsler kan være udslettet inden for de næste fem år på grund af den stigende efterspørgsel på traditionel kinesisk medicin. Der er behov for 4,8 millioner æslerhuder hvert år for at imødekomme efterspørgslen efter ejiao, en traditionel gelatinbaseret medicin. Efterspørgslen har allerede haft en alvorlig indvirkning på æselbestanden i flere lande over hele verden.

Det skriver Niall McCarthy for statista.com, 21. november 2019

Nedgange i bestandene af æsler i de hårdest ramte lande.

Som infografikken viser, faldt Kinas æselbestand 59 procent mellem 1992 og 2017, mens bestanden i Kirgisistan faldt 53 procent i perioden 2011 til 2017. I samme tidsperiode oplevede Botswana et fald på 37 procent i sine æselbestande, mens antallet af æsler i Brasilien faldt 28 procent i tiåret fra 2007 til 2017.

Den stigende efterspørgsel efter æselhuder forventes at føre til alvorlige problemer, måske bedst opsummeres af det etiopiske ordsprog “hvis du ikke har et æsel, er du selv æslet“. Millioner af mennesker over hele verden er afhængige af æsler for deres levebrød, og hvis den nuværende slagtefrekvens fortsætter, er virkningen sandsynligvis katastrofal.

Sådan ser den ud – æslet – der leverer huder til den kinesiske traditionelle medicin-industri. Foto: Wikipedia

Rapporten rummer en række henstillinger til ejiao-industrien, såsom at stoppe forbindelser til den globale hudehandel og støtte de nationale regeringers bestræbelser på at beskytte deres bestande. Det anbefales også, at ejiao-industrien skifter mod mere bæredygtige produkter, og at den kinesiske regering suspenderer importen af ​​æsler og deres produkter, så der kan findes en alternativ løsning.

Hvad er ejiao?

Æselhuds gelatine eller ”røvhuls-lim” (latin: Colla corii asini) er gelatine, der udvindes af æslets hud (equus asinus) ved blødgøring og kogning. Det bruges som en ingrediens i den traditionelle kinesiske medicin, hvor produktet kaldes ejiao (forenklet kinesisk: 阿胶; traditionelt kinesisk: 阿膠; pinyin: ē jiāo). Gelatinen produceres i flere kystprovinser i Kina: Jiangsu, Zhejiang, Shandong.

One Comment

  1. Riborg Dæhnert

    Bruger kineserne virkelig så meget medicin, at det kan påvirke den sqmlede bestand af af æsler verden over?

Skriv en kommentar