Franskmænd elsker danske økoskinker

Sortfods_svin001_web

Fire ud 10 øko-svin bliver eksporteret til Frankrig, mens kun hver tredje bliver solgt i Danmark. Både franskmændene (og de spanske kokke som her på billedet) kan skabe en utrolig merværdi ud af en simpel svineskinke. Sortfodssskinken på billedet sælges for 350 kr. pr. kilo, hvor en konventionel dansk svinefabrikant erglad for en afregning på 10 kr. pr. kilo.

De franske forbrugere spiser flere økologiske skinker end de danske forbrugere, og hele 39 pct. af det danske økologiske svinekød bliver ifølge nye tal fra Friland afsat til franskmændene, mens danskerne blot køber 34 procent af det økologiske svinekød.

Det skriver Foodculture.dk, der er et reklamemedie fra den private interesseorganisation Landbrug & Fødevarer.

Franskmændene spiser hvert år i omegnen af 150.000 danske økologiske skinker, fortæller administrerende direktør i Friland, Henrik Billman. Det svarer til en omsætning på cirka 50 millioner kroner for virksomheden.

Forklaringen er ifølge Henrik Biilman, at der er mange flere franskmænd til at fortære skinken. Men han mener også, at danskerne ikke har en lige så stor interesse for reelle stykker økologisk svinekød, som de har i Frankrig.

Om det betyder noget, at franskmændene heller ikke oplever den samme hetzagtige stemning mod alt økologisk fra det konventionelle landbrug og fra visse medier som i Danmark, kommenteres der ikke på af Foodculture.dk-redaktionen.

“Vi kan sælge flere økologiske skinker i Frankrig, fordi efterspørgslen efter skinker er større, og så får vi samlet set en højere pris for produktet, end vi gør i Danmark, til landmændene, når vi sælger kødet, der hvor det efterspørges,” siger Henrik Biilman til Foodculture. dk.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.