Gade lyver om jord i Afrika

Der er ikke masser af jord til afrikanerne, sådan som Landbrug & Fødevarer påstår i helsides reklameannoncer i alle aviser i disse dage. Det skriver CARE Danmarks Marianne Haahr og Nanna Callisen Bang i Politiken 10. april 2014. Læs et uddrag af debatindlægget her:

Soren_Gade

Direktør Søren Gade er ansvarlig for L&F-kampagnen.

LANDBRUG & Fødevarer påstår gennem helsidesannoncer i landets dagblade, herunder Politiken, at der ligger adskillige hundrede millioner hektar uopdyrket landbrugsjord i Afrika og bare venter på, at danskerne kommer. Fortællingen om et kontinent, som bugner af uopdyrket jord, er direkte forkert og fører konstant til, at fattige bønder frarøves deres livsgrundlag.

Afrikas enorme masser af tilgængelig jord er en bekvem myte, når vi i Danmark kun har et totalt areal på 43.000 kvadratkilometer.

Et kontinent, som bugner af uopdyrket jord, er imidlertid en forkert fortælling med alvorlige konsekvenser.

Læs hele debatindlægget her.

CARE_AfrikaLF001

Her er annonceteksten, som Søren Gade bruger hundredetusinder af kroner på i en stribe dagblade i disse uger. Annoncens påstande om ledig jord i Afrika er den rene løgn i følge bistandsorganisationen CARE.

Comments

comments

En kommentar til Gade lyver om jord i Afrika

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.