Nicecupoftea
Store mængder sprøjtemidler – lovlige såvel som ulovlige – anvendes i den indiske the-industri ifølge Greenpeace-rapporten.

Er der nogen, der ønsker en dejlig kop the? Indrømmet, jeg er en selv afhængig af the – helst grøn, og hvis jeg kan få det, især grøn chai. Tænk på alle de sunde egenskaber ved grøn the krydret med smag og traditioner fra Indien, en af verdens største the-udviklere og en vigtig te producent.

Men jeg er ikke længere så sikker på min grønne chai, efter at have læst den nye rapport “Trouble Brewing” offentliggjort i august i år af Greenpeace Indien. Det skriver Melissa Shinn fra Greenpeace, 11. august 2014 i EcoWatch.

Rapporten afslører den systematiske forekomst af flere forskellige pesticider, hvoraf mange er klassificeret som meget eller moderat skadelige af Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Sprøjtegiftene er fundet i theblandinger, der dyrkes og sælges i Indien såvel som eksporteres til udlandet under førende internationale og nationale varemærker som Tetley, Lipton og Twinings. Disse varemærker tilhører selskaber som Tata Global Beverages, Hindustan Unilever og Twinings.

NiceCupofTea-landskab
Smukt ser der ud i de indiske the-plantager, men buskene er forurenede med store mængder sprøjtemidler.

Praktisk talt alle de indsamlede prøver på the, der blev købt på det indiske marked i løbet af det seneste år, indeholdt rester af mindst et pesticid. Mere end halvdelen indeholdt en “cocktails med mere end 10 forskellige pesticider, herunder en prøve, der indeholdt rester af hele 20 forskellige pesticider!

Ialt blev der fundet 34 forskellige pesticider, herunder det meget farlige kemiske sprøjtemiddel monocrotophos (dette middel er knyttet til Bihar-tragedien, hvor 23 skolebørn døde af akut forgiftning på grund af misbrug af pesticid-dunke til at transportere skolemad) og neoniconitoid-sprøjtemidler som imidacloprid.

Bihar_tragedien
23 indiske landbyskolebørn mistede livet efter at spist skolemad, der havde været transporteret i sprøjtemiddeldunke. Patna, juli 2013.

Det fremgår af rapporten, at 23 af de fundne 34 pesticider ikke engang er registreret til lovlig anvendelse ved dyrkning af the i Indien. Undersøgelsen afslørfede også hyppig tilstedeværelse af DDT, trods det faktum, at dette middel ikke længere er registreret til brug i landbruget i Indien og blev forbudt som sådan så langt tilbage som 1989. Imidlertid er DDT stadig tilladt at bruge til at kontrollere visse sygdomsbærende insekter og kan også forekomme som en forurening fra af andre pesticider.

Disse resultater kommer ikke helt uventet. De svarer til de tidligere Greenpeace-undersøgelser af pesticider i kinesisk the (2012) og i kinesiske naturlægemidler (2013). Bekymrende er det dog, da Indien er ansvarlig for at levere lidt over 11 procent af hele verdens theforbrug. De vigtigste markeder for indisk the omfatter bl.a. Rusland, USA, Storbritannien og Tyskland.

Ifølge rapporten står det ikke klart, hvorfor disse store globale varemærker (Tetley, Lipton og Twinings) stadig støtter the-landbrug, der holder fast på den gammeldags, forældede afhængighed af sprøjtemidler, især i nationer som Indien, hvor alternative økologiske metoder til skadedyrsbekæmpelse allerede bliver brugt med stor succes.

Tom_Heinemann_01Allerede i 2008 satte den danske journalist og dokumentarist Tom Heinemann fokus på misbruget af sprøjtemidler i den indiske the-produktion. Udsendelsen “Den bitre smag af the” har siden da modtaget en stribe af internationale hædersbevisninger.

Comments are closed.