Den grønne trepartsaftale får stor betydning for vores natur og klima, men få forstår den. Nu har Greenpeace oversat aftalen fra volapyk og politisk spin til dansk, så alle kan læse, hvad der står mellem linjerne
Regeringen kalder den nye trepartsaftale for “historisk” og et “paradigmeskifte” for landbruget. Det skriver Poul Bonke Justesen fra Greenpeace i et nyhedsbrev 23. september 2024.
Men er aftalen i virkeligheden så fantastisk? Er den tryllestaven, der gør landbruget grønt, giver de døde fjorde og naturen nyt liv og redder klimaet? Det er svært at sige, for den er ret umulig at forstå.
Derfor har Greenpeace med eksperters hjælp nu oversat aftalen. Fra volapyk og politisk spin til dansk.
Så kan du selv vurdere, hvor fantastisk aftalen er. Du kan allerede læse uddrag her – og snart finde den fulde, fysiske udgave på et bibliotek nær dig.
Her kan du slå op i et uddrag fra ordbogen, når du har brug for at lave et realitetstjek. Nederst på siden er der tre eksempler på ordbogs-opslag.
Spoiler: Bag volapyk, spin og flotte mål gemmer der sig en aftale, der ikke leverer varen. I stedet gemmer der sig en masse gammel vin på nye flasker, udskudt miljøregulering og en slatten klimaafgift.
Én af eksperterne til at oversætte trepartsaftalen til dansk er Christoph Houmann Ellersgaard, der er magteliteforsker, lektor ved CBS og forfatter. Som ekspert i bl.a. landbrugets magtforhold, har han oversat, hvem regeringen har sat rundt om bordet i treparten:
Aftalens parter er “mest af alt udtryk for den del af magteliten i Danmark, som ikke har interesse i en retfærdig omstilling af landbruget. Resultatet af den aftale, de har indgået, blev da også præcis, som man kunne forvente. Landbruget kompenseres på minkfarmer-niveau for at sikre areal til mere skov, alt imens vi fortsat skal producere svin baseret på soja fra afskovede områder i Sydamerika.”
Følg med de kommende uger, hvor Greenpeace bringer flere eksperters oversættelser af trepartsaftalen på organisationens kanaler.
Der var engang, hvor vi troede på en grøn fremtid og et anstændigt landbrugserhverv – det var tider! https://gylle.dk/naturvenner-i-hele-eu-oensker-ny-landbrugspolitik/?fbclid=IwY2xjawFltWhleHRuA2FlbQIxMQABHciQMKdrbLV7KkpVZ8S0DyYDE8E7nMqeIfQZBi7_lI0Qn_RFpCO5LpMr4Q_aem_9TQ8lbaBqQWAhEcsOw_XOA
Det har da været for længe siden for industrilandbruget!
Ida Auken forsvarer aftalen i en podcast på JP.
https://jyllands-posten.dk/podcast/hvisduvilvidemere/ECE17494580/er-oekonomien-ved-at-faelde-planerne-om-250000-hektar-skov/
Ude i kommunerne, hvor landbruget står stærkt, skal 27 styregrupper beslutte hvor disse skove skal plantes. Her kan landbruget skrue deres erstatningsbeløb op. Eller stikke en høtyv i hjulet. Herefter skal bønderne have hektarstøtte for ikke at drive landbrug plus ekstra hvis skoven bliver “urørt”.
I al evighed.
Sådan forstår jeg Idas udlægning af denne indviklede aftale, som vil blokere for alle andre initiativer i det åbne land.
Det er ikke godt.