Så billig er din flæskesteg i år – knap 10 kr. for et kilo, men vil du have ekstra flæskesvær, så koster det 20 kr. oveni. Skærmbillede af rema1000-tilbudsavis

Flæskekrigen raser på et uhørt lavt niveau med priser helt nede omkring 4,75 kr. for et halvt kilo flæskesteg, og det har sat gang i spekulationer om, hvorfra de store supermarkedskæder Rema1000, Netto og COOP skaffer alt det superbillige svinekød. Hos Netto er der 3 flæskestege pr. kunde, og det samme gælder hos Rema1000, mens Coop365 byder over med hele 6 stege pr. kunde. Netto og Rema1000 skriver i deres tilbudsavis, at der er tale om ”dansk” kød, hvorimod Coop365 ikke lægger skjul på, at deres supertilbud gælder svin, der er opdrættet og slagtet i Tyskland.

Men hvor kommer alt det kød pludselig fra?

Redaktionen har modtaget flere tips, der peger på returkød fra Kina som kilden til de ”gode” tilbud. Vi har derfor tjekket påstanden med Coop og Danish Crown, men først får du historien om ”Kina-kødet”.

Siden først på sommeren 2021 har Danish Crowns eksport til Kina ligget fuldstændig stille og indtjeningen dermed nulstillet. I årets første fem måneder aftog kineserne ellers 40 procent af DC-eksporten af svinekødsudskæringer, men så ramte markedet ind i den kinesiske mur og blev udraderet. Det fortalte topchef Jais Valeur til Finans i september 2021.

Informationsdirektør Jens Juul Nielsen. Pressefoto

Når en havn nær Shanghai pludselig lukker ned og stopper talrige tungtlastede fragtskibe på vandet med uafhentede containere på kajen, sender det chokbølger ud over resten af verden. Fuldstændig som når al eksport af svinekød ud af EU pludselig bremses fra svinepest-ramte Tyskland, og de tyske slagterivarer skal presses ind på hjemmemarkederne i stedet. Sådan skete det helt præcist – fragtskibene måtte vende rundt og returnere med titusinder af tons svineflæsk på køl, og det er disse enorme mængder, der har ramt julehandlen et halvt år senere – er der kilder, der mener. Som en af verdens største svinekødskoncernen er Danish Crown blandt de hårdest ramte.

Vi spurgte Jens Juul Nielsen hos Coop, om det forholder sig sådan. Ganske vist er Coop365-slagvaren ”flæskesteg” til 4,75 kr. pr. halvkilo mærket som opdrættet og fremstillet i Tyskland, men det er uden betydning, da Danish Crown ejer og opererer hele syv tyske slagterier. Kødet kan altså sagtens være leveret af Danish Crown, selvom det er mærket som tysk.

Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør i Coop, svarede beredvilligt, at de superbillige ”flæskestege til jul er leveret af mange leverandører for at have nok til efterspørgslen, bl.a. Danish Crown både i Danmark og Tyskland.”

Direkte adspurgt om der er tale om returkød fra Kina efter importstoppet i sommer, svarede Jens Juul: – ”Nej, det er ikke korrekt.”

Det kinesiske regime har i perioder aftaget hele 40 % af de danske svin og til gode priser, men i sommeren 2021 slog regimet pludselig bremserne i og stoppede al import. Det er den væsentligste årsag til, at Europas forbrugere er ved at kvæles i billigt flæsk. Foto: Natalie Ng/Unsplash

Flere kilder har gjort opmærksom på, at det billige svinekød i Coop365-tilbudsaviserne savner datomærkning for henholdsvis slagtning og ”bedst før” anvendelse, men det forklarer Jens Juul med, at der er tale om ”et billede, som er taget lang tid før tilbuddet starter, da datomærkning giver ingen mening, da det ikke vil stemme overens med, hvad man oplever i butikkerne, når tilbuddet kører.”

Danish Crown viger udenom

Vi spurgte derefter pressechef Jens Hansen hos Danish Crown, om kødkoncernen har leveret returkød fra Kina til Coop eller de andre parter i flæskekrigen, men det ville han ikke ind på. Her er Jens Hansens svar:

”Som et fremgår af etiketten, så er kødet leveret til COOP af Hilton Foods som er beliggende i Hasselager syd for Aarhus, så det er der du skal spørge.”

Om Hilton Foods, der er et grossistforetagende, har købt kødet af Danish Crown, ville Jens Hansen ikke svare på. Der er tale om et internationalt foretagende med pressekontor i London og skærmet af en mur af bureaukrati overfor pressen. Virksomheden besvarer kun skriftlige spørgsmål, og kun hvis man udfylder særlige spørgeformularer. Den vej måtte vi opgive at gå.

Så – har du købt en af de drønbillige tyske flæskestege, kan vi ikke garantere dig, at den aldrig har været en tur i Asien, før den lander på dit julebord. Velbekomme!

Bannerfoto: Coop365 tilbudsavis

Kommentarer

  1. Hvad går artiklen ud på – hvis kødet ikke fejler noget, skulle man så hellere have destrueret det ?

  2. UHA! Der kan blive trængsel på det lille hus. 😏

  3. Carsten Troelsgaard

    Jeg er mere nysgerrig efter at vide, om desken og varerne er flyttet til Kina og man så finder, at der ingen kunder er.
    eller
    Laver kineserne en aftale om at aftage, og så løber fra aftalen når vareren er nået frem?

  4. Der skal stå på kødet om det har været froset. Så hvis der ikke står det, har det ikke været i Kina 😊

Skriv en kommentar