Havdambrugene skal ud af de østjyske fjorde!

SorenKnudsen

Søren Knudsen advarer mod de mange havdambrug, der forurener og skæmmer de østjyske fjorde.

Det smukke syn af den bølgende blå fjord fortrænges af en skov af sorte pvc-plastringe med ørreder i bur, når man sejler ind mod Horsens Fjord. Her ligger toogtyve store ørredbure som en enorm flydespærring tværs over den sejlbare del af Alrø Sund. Kønt er der ikke længere, hverken over eller under vandet.  – Det er blevet værre især i de sidste tre-fire år, og hvis ikke der gøres noget, omdanner de hele kysten fra Odder til Juelsminde til intensiv industrizone med fiskeopdræt, muslingeavl og tangdyrkning overalt, siger Søren Knudsen. Sådan beskriver den pensionerede skibsingeniør situationen i den ydre del af Horsens Fjord. Og han ved, hvad han taler om. Som bosat på Hjarnø siden 1995 og som livslang sejlsportsmand og erfaren lystfisker kender han fjorden ud og ind, så hans skarpe advarsel mod havbrugsindustrien fremsættes med betydelig vægt.

Læs hele artiklen i Sportsfiskeren.

 

Comments

comments

En kommentar til Havdambrugene skal ud af de østjyske fjorde!

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.