Jumbo_Supermarkten

Supermarkedskæderne Albert Heijn og Jumbo meddelte 29. juli 2016, at de har indgået en aftale med Greenpeace og SNM (en hollandsk miljøorganisation) om at begrænse brugen af pesticider til produktion af kartofler, frugt og grøntsager. Formålet er, at gennem enighed om det langsigtede mål og rimelige priser for deres produkter bør det gøres mere tiltrækkende for landbruget at dyrke bæredygtig råvarer.

Svaret fra en stor del af det hollandske landbrug har været: ”Magtmisbrug!”.

Jumbo stræber efter, at alle friske produkter skal være certificeret af Milieukeur (hollandsk miljømærke-ordning) senest ved udgangen af 2019.  Andelen af økologiske produkter skal fordobles eller endda tredobles.

Albert Heijn har indgået lignende aftaler med SNM. Albert Heijn agter at forbyde 28 pesticider, der konventionelt anvendes til dyrkning af hollandske kartofler, frugt og grøntsager. Desuden afgrøder har også mindst opfylde Milieukeur krav, og forhandleren øger udbuddet af økologiske produkter. Begge supermarkedskæder nåede også aftaler om bæredygtig dyrkning prydplante.

Albert Heijn B.V. er den største hollandske supermarkedskæde. Den er grundlagt I 1887.

Uijttewaal-
Cornelis Uijttewaal hilser udfordringen velkommen.

 

Svarene fra landbrugssektoren er meget forskellige: “Bare kom an, Jumbo. Vi har allerede fem års erfaring med dette”, svarede frugtavler Cornelis Uijttewaal, hvorimod frugtavlerkonsulenten Peter van Arkel var oprørt: “Dette bør tages af bordet! AH og Jumbo kan ikke og bør ikke have lov til at bestemme, hvad der er tilladt i Holland. Hvad har vi lovgivning for? “

“Misbrug af forbrugermagt”

NFO, den hollandske frugtavler-organisation, taler om magtfordrejning. “Realiseringen stiller yderligere krav til for hollandske produkter, uden faste garantier om yderligere kompensation eller gennemsigtighed. Det betyder, at de (supermarkederne, red.) styrker deres eget image ved trampe på hollandske landmænd,” siger Michiel Gerritsen.

michiel-gerritsen.png
Michiel Gerritsen protester mod det giftfrie produktionkrav..

“Aftalerne mellem Greenpeace og SNM på den ene side og supermarkedskæderne Jumbo og Albert Heijn på den anden side om brug af pesticider til dyrkning af kartofler, frugt og grøntsager vil kun gælde hollandske produkter. Aftalen gør intet godt for biodiversiteten i udlandet. Tilsyneladende er udenlandske bier ikke er vigtige “, lød kommentaren fra Joris Baecke, der er administrator for plantesundhed hos LTO Holland.

Ifølge Baecke stiller aftalerne hollandske agroproducenter ringere. “Og det er barsk, især fordi der næsten ingen pesticider findes på hollandske kartofler, frugt og grøntsager, hvis overhovedet. Vi er selv internationalt førende på dette punkt. Hollandske landmænd, der opfylder disse krav, vil pådrage sig høje omkostninger. Men aftalen vil ikke garantere, at vi også vil få højere priser. Aftalerne om det punkt er bløde som smør. “

LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie) er den hollandske pendant til landbrug og Fødevarer i Danmark. LTO var ikke inviteret til at deltage i forhandlingerne mellem Greenpeace, SNM, Albert Heijn og Jumbo.

Jumbo-supermarket-flagship-VBAT-Breda-Netherlands-02
Jumbo er en moderne supermarkedskæde, der kan minde om danske Irma og Superbrugsen.

I Danmark har man endnu ikke fremsat den slags visionære krav til producenterne af fødevarer. COOP-kæden er tilfreds med, at der kun bruges godkendte sprøjtegifte, også selvom disse er advarsels-mærkede som “muligt kræftfremkaldende”. Også patientforeningen Kræftens Bekæmpelse accepterer den slags sprøjtegifte i deres sponsoraftaler.

Comments are closed.