Jeg en gård mig bygge vil – til 48 mio. lånekroner…

HansOle

Skovbækgaard fra 2007 ligner mere et rigmandspalæ end et stuehus til et landbrug.

Der er næste ingen grænser for alle de urimelige byrder, som den danske agroproducent må skuldre. Overimplementering af EU-regler, hysteriske MRSA-forskrækkede medier, udsultning af plantelivet på grund af kvælstofmangel, osv.

Enhver, der følger med især i landbrugets egne medier – Landbrugsavisen og Maskinbladet – eller lytter til agrolobbyister som Venstre-MF’erne Erling Bonnesen og Hans Chr. Schmidt, får tudet ørerne fulde om de helt urimelige vilkår, der piner og plager den stakkels bondemand. Han slider og slæber døgnet rundt, men må alligevel leve med truslen om konkurs hængende over hovedet, fordi de onde banker og hårdhjertede politikere ikke vil række en hjælpende hånd.

Men virkeligheden kan se helt anderledes ud. Læs bare her:

En landmand havde store herregårdsdrømme og byggede i 2007 et stuehus på 450 kvadratmeter med indendørs pool. Jyske Bank ser nu ud til at tabe op mod 48 mio. kr. på lånet til landmand Hans Ole Jørgensen. Flere tab står i kø – også for Jyske Bank.

Skovbækgård er en luksusbolig, som får de fleste strandvejsvillaer nord for København til at blegne. Men udsigten til Øresund er erstattet af nogle stalde, driftsbygninger, to slidte vindmøller og en pløret mark. Adressen er Holsted ved Esbjerg og ejendommen er stuehus til den konkursramte landbrugsejendom Skovbækgård. Den har udviklet sig til et mareridt for landets tredjestørste bank, Jyske Bank. Det skriver business.dk 19. februar 2015.

For det hvidkalkede herregårdslignende stuehus på 450 kvadratmeter fra 2007 med indendørs pool, sauna, jacuzzi, elevator og underjordisk garage er sat til salg med 300 hektar jord, bygninger, mælkekvoter og to vindmøller med ødelagte gearkasser. Salgsprisen er 56 mio. kr., men kendere oplyser til Berlingske Business, at en realistisk salgspris nærmere er 40-45 mio. kr.

SkovbakgaardStald

Gælden i Skovbækgård er mere end dobbelt så stor som den realistiske salgspris, så Jyske Bank står til en ordentlig øretæve.

Men det bliver langt dyrere for Jyske Bank. Berlingske Research har gennemgået gældsposterne for landbrugsejendommen. Jyske Bank har tinglyst 48 mio. kr. i gæld i ejendommen, men først skal realkreditselskabet DLR Kredit have deres 45 mio. kr. fra konkursboet. Meget tyder altså på, at hele Jyske Banks udlån til den vidtløftige landmand er tabt.

Men der er også mere grundlæggende problemer med overdreven gæld til landmænd, som gør, at bankerne står til at tabe milliarder på et af Danmarks store eksporterhverv. I år ser det ud til, at Jyske Bank, Nordea og andre tager tabene nu i stedet for at hjælpe landmanden med nye lån til at drive bedriften videre. Sagen er blot en af de seneste i en kolossal oprydning, som bankerne er i gang med i dansk landbrug.

Berlingske Business ville gerne have spurgt Jyske Bank om, hvorfor man i 2007 lod agroproducent Hans Ole Jørgensen opføre et gigantisk stuehus med fem badeværelser og ur på gavlen. Men banken har ikke ønsket at udtale sig om den konkrete sag og har i øvrigt ingen kommentarer.

Det har heller ikke været muligt at få kontakt til landmand Hans Ole Jørgensen, ifølge business.dk.

Men advokat Nete Tinning fra Advokatfirmaet Dahl, Esbjerg Law, der er kurator i konkursboet, er ikke i tvivl om, at den høje gældsætning er symptomatisk for hele landbruget:
»Han har vel haft de samme problemer som andre landmænd med en gæld, der er så stor i forhold til driften, at den ikke kan serviceres. Jeg har ikke belæg for at sige, at han har haft et overdrevet privatforbrug.«

Comments

comments

2 kommentarer til Jeg en gård mig bygge vil – til 48 mio. lånekroner…

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.