HansOle
Skovbækgaard fra 2007 ligner mere et rigmandspalæ end et stuehus til et landbrug.

Der er næste ingen grænser for alle de urimelige byrder, som den danske agroproducent må skuldre. Overimplementering af EU-regler, hysteriske MRSA-forskrækkede medier, udsultning af plantelivet på grund af kvælstofmangel, osv.

Enhver, der følger med især i landbrugets egne medier – Landbrugsavisen og Maskinbladet – eller lytter til agrolobbyister som Venstre-MF’erne Erling Bonnesen og Hans Chr. Schmidt, får tudet ørerne fulde om de helt urimelige vilkår, der piner og plager den stakkels bondemand. Han slider og slæber døgnet rundt, men må alligevel leve med truslen om konkurs hængende over hovedet, fordi de onde banker og hårdhjertede politikere ikke vil række en hjælpende hånd.

Men virkeligheden kan se helt anderledes ud. Læs bare her:

En landmand havde store herregårdsdrømme og byggede i 2007 et stuehus på 450 kvadratmeter med indendørs pool. Jyske Bank ser nu ud til at tabe op mod 48 mio. kr. på lånet til landmand Hans Ole Jørgensen. Flere tab står i kø – også for Jyske Bank.

Skovbækgård er en luksusbolig, som får de fleste strandvejsvillaer nord for København til at blegne. Men udsigten til Øresund er erstattet af nogle stalde, driftsbygninger, to slidte vindmøller og en pløret mark. Adressen er Holsted ved Esbjerg og ejendommen er stuehus til den konkursramte landbrugsejendom Skovbækgård. Den har udviklet sig til et mareridt for landets tredjestørste bank, Jyske Bank. Det skriver business.dk 19. februar 2015.

For det hvidkalkede herregårdslignende stuehus på 450 kvadratmeter fra 2007 med indendørs pool, sauna, jacuzzi, elevator og underjordisk garage er sat til salg med 300 hektar jord, bygninger, mælkekvoter og to vindmøller med ødelagte gearkasser. Salgsprisen er 56 mio. kr., men kendere oplyser til Berlingske Business, at en realistisk salgspris nærmere er 40-45 mio. kr.

SkovbakgaardStald
Gælden i Skovbækgård er mere end dobbelt så stor som den realistiske salgspris, så Jyske Bank står til en ordentlig øretæve.

Men det bliver langt dyrere for Jyske Bank. Berlingske Research har gennemgået gældsposterne for landbrugsejendommen. Jyske Bank har tinglyst 48 mio. kr. i gæld i ejendommen, men først skal realkreditselskabet DLR Kredit have deres 45 mio. kr. fra konkursboet. Meget tyder altså på, at hele Jyske Banks udlån til den vidtløftige landmand er tabt.

Men der er også mere grundlæggende problemer med overdreven gæld til landmænd, som gør, at bankerne står til at tabe milliarder på et af Danmarks store eksporterhverv. I år ser det ud til, at Jyske Bank, Nordea og andre tager tabene nu i stedet for at hjælpe landmanden med nye lån til at drive bedriften videre. Sagen er blot en af de seneste i en kolossal oprydning, som bankerne er i gang med i dansk landbrug.

Berlingske Business ville gerne have spurgt Jyske Bank om, hvorfor man i 2007 lod agroproducent Hans Ole Jørgensen opføre et gigantisk stuehus med fem badeværelser og ur på gavlen. Men banken har ikke ønsket at udtale sig om den konkrete sag og har i øvrigt ingen kommentarer.

Det har heller ikke været muligt at få kontakt til landmand Hans Ole Jørgensen, ifølge business.dk.

Men advokat Nete Tinning fra Advokatfirmaet Dahl, Esbjerg Law, der er kurator i konkursboet, er ikke i tvivl om, at den høje gældsætning er symptomatisk for hele landbruget:
»Han har vel haft de samme problemer som andre landmænd med en gæld, der er så stor i forhold til driften, at den ikke kan serviceres. Jeg har ikke belæg for at sige, at han har haft et overdrevet privatforbrug.«