Jorden er meget grønnere i dag, men…

Det ser besnærende ud med en “grønnere” verden, men farven er forræderisk. Den dækker over skovplantning og øgede landbrugsaktiviteter.

Jorden er meget grønnere end for tyve år siden, men hvad der kunne ligne en god grund til at feste, skal tages med et gran salt. De nye ”grønne” områder, der er kommet til på Jordens overflade siden 2000, og som blev katalogiseret af NASA satellitten MODIS, er kun kommet til på grund af genplantning af skov og øget landbrugsaktivitet.

Katharina Buchholz, statista.com.

Det skriver Katharina Buchholz, den 4. marts 2019, for statista.com.

Især i Kina og Indien har øget menneskelig aktivitet forårsaget at større områder er blevet dækket af planter. Kina øgede sit grønne område med 17,8 procent mellem 2000 og 2017, mens Indien tilføjede 11,1 procent. EU, som undersøgelsen tæller blandt de elleve “lande” med det største samlede vegetationsdækkede område, kom ind på en tredjeplads.

Forskere, der analyserede data i en undersøgelse, der blev offentliggjort i Nature Sustainability Journal, konstaterede, at i Kina stammede 42 procent af de nye ”grønne” områder fra skovplantning og 32 procent var fra landbrugsafgrøder. Kina har for nylig investeret milliarder i genplantningsprogrammer.

Majsmarker er med til at gøre Jorden “grønnere”, når den observeres fra NASA-satellitter, men nede på markniveau er der ikke meget “grønt” over GMO-majsen, mener Greenpeace. Foto: Greenpeace Germany.

På den anden side må Indien medgive, at 82 procent af landets nye ”grønne” områder er landbrug. Og for eksempel i Brasilien bliver væksten i grønne områder med landbrugsafgrøder stadig frembragt næsten udelukkende, fordi skov og savanne forsvinder.

Samlet set voksede det vegetationsdækkede areal på Jorden med over fire procent i de undersøgte 18 år, hvoraf to tredjedele af stigningen stammer fra øget landbrugsaktivitet. Især brugen af ​​genetisk modificerede afgrøder, flere vækstcykler, intensiv kunstvanding og gødningsbrug samt mekanisering har gjort landbruget mere synligt på satellitbillederne, især i udviklingslande.

Comments

comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.