Kampesten fra gammel gård bliver nyt snogeparadis

 

Greveskovstendigeimg_5673

Gamle kampesten fra en nedrevet gård genopstår som stendige i en ny skov. De store, flade sten i stendiget er tilhugget for 200 år siden. Foto: Naturstyrelsen.

Snoge, firben, lækat og stålorme får nu mange flere levesteder i Greve Skov syd for København. For at forbedre biodiversiteten i den nytilplantede Greve Skov, har Naturstyrelsen bygget et 25 meter langt stendige. Det fremgår af en pressemeddelelse 19. juni 2014 fra styrelsen.

– Stendiget er fuld af små og store huler, som vil tiltrække rigtig mange smådyr. I en helt ny skov går der ellers normalt rigtig mange år, før træerne er store og krogede nok til, at den giver den slags skjul og levesteder til slanger, lækat og firben, siger skovfoged Jens Nielsen fra Naturstyrelsen i Østsjælland. Stenene, hvoraf de største er over en meter lange og vejer flere hundrede kilo, kommer fra den gamle Lyksager Gård, der også har lagt marker til den nye skov.

Greve_snog

Snogen er en dygtig svømmer, men den kræver ikke adgang til ferskvand.

Gården blev revet ned for et par år siden, og de flade fundamentsten i staldene – såkaldte syldsten, skal nu gøre nytte for vilde dyr i stedet for husdyr.

– Det lune stendige bliver helt sikkert også et populært sted at spise madpakke og et godt sted at kravle rundt for børnene, siger skovfoged Jens Nielsen.

Stendiget er en meter højt og vender den lange side mod syd, så stenene kan suge solvarmen til sig i løbet af dagen, hvorimod den kølige skyggeside vil blive et perfekt voksested for både bregner og mosser.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.