Miljøfolk i Argentina appellerer til folk over hele kloden om at støtte deres protest mod de nye svinefabrikker. Klik her for at læse nærmere om, hvordan du skriver under og støtter dem.

I Kina og Argentina planlægger handelsembedsmænd at omdanne Argentina til et svinekraftcenter for at erstatte nogle af Kinas 300 millioner svin, der er blevet dræbt eller aflivet for at udrydde afrikansk svinepest (ASF). Sygdomsudbruddet har fået 55 % af de udspurgte landmænd i Kina til at opgive alle planer om nogensinde at opdrætte svin igen, så Kina er på jagt efter nye leverandører verden over.

Det skriver den britiske dyrevelfærdsorganisation FarmsNotFactories.org.

Den kinesiske plan er at investere 22,30 mia. danske kroner i at bygge 25 svinefabrikker i Argentina, som hver skal fyldes op med 12.500 søer for at tilfredsstille Kinas voksende appetit på svinekød. Planen ville praktisk taget fordoble Argentinas svinebestand fra 8 til 15 millioner, i Danmark er bestanden på 13 mio. svin. Den fordobling vil kræve tusinder af ekstra hektar soja og majs til fodring, og vil ødelægge stadig mere af den sårbare, oprindelige Gran Chaco-skov, det næststørste skovområde i Sydamerika efter Amazonas.

Gran Chaco-skov, det næststørste skovområde i Sydamerika efter Amazonas, vil blive truet af de nye svinefabrikkers behov for foder. Foto: Wikipedia

WWF har offentliggjort en rapport, der støtter FN og WHO, der advarer om, at hvis vi undlader at beskytte naturlige levesteder mod udnyttelse af dyreliv og uholdbare fødevaresystemer, øger vi sandsynligheden for nye humane pandemiske sygdomme. Husdyrfabrikker i sig selv er også rugekasser for humane pandemier som H1N1-svineinfluenza-virussen, der først optrådte på svinefabrikker i North Carolina i slutningen af ​​1990’erne, før den udviklede sig i 2009 til en global pandemi nær en Smithfield-ejet svinefabrik i Mexico.

Så oveni risikoen for flere svin i Argentina med en øget risiko for et afrikansk svinepest-udbrud, vil befolkningen der blive mere udsat for farlige patogener, bakterier og vira, der kan smitte fra dyr til mennesker. Læg til dette mareridt den enorme stigning i svinegylle, der forurener luft, vand og jord og gør lokale beboere syge. For Kina er det ganske praktisk, at Argentina ikke en national miljølov, og eksperter mener, at de svage regionale lovgivere ikke kan leve op til opgaven med at indføre regler for disse gigantiske agroindustrielle virksomheder på en politisk slagmark, hvor gangstere terroriserer og dræber lokale miljøforkæmpere.

Den britiske avis The Guardian skriver 14. august 2020 om samme emne:

Udsigten til en ASF-gentagelse falder ikke i god jord hos de lokale miljøforkæmpere. ”Man kunne næsten sige, at Kina outsourcer risikoen for en gentagelse af sådanne udbrud ved at flytte produktionen offshore,” sagde biolog Guillermo Folguera.

Biolog Guillermo Folguera.

Med et Argentina, der er fastlåst i grebet af en hurtig eskalerende coronavirussituation – landet rangerer nu på sjettepladsen på verdensplan i antallet af nye tilfælde – er mange argentinere opmærksomme på den sundhedsrisiko, der er forbundet med industriel husdyrproduktion.

”Svinefabrikker producerer patogener, bakterier og vira, der kan overføres fra dyr til mennesker,” udtalte Soledad Barruti, der er miljøskribent, da hun afleverede de første 200.000 underskrifter mod svineplanen til embedsmænd i udenrigsministeriet, der håndterer Kina-forhandlingerne.

Barruti sagde videre: ”Offentlighedens følsomhed øges af coronavirus-pandemien, som lige netop stammer fra dyreforurening. Så det er ikke overraskende, i betragtning af hvor stor en skala, der allerede knytter intensiv svineopdræt til offentlighedens mening om spredning af sygdomme, at så mange afviser ideen.”

Soledad Barruti. Foto: Slowfood.com

Svin har en unik kapacitet til at frembringe vira, der kan hoppe mellem mennesker, fugle og svin, og bytte gener i en proces, der kaldes “omklassificering”. Derfor betragtes svin som potentielle “moderskibe” for fremtidige dødelige pandemier af nogle epidemiloger.

Argentinas myndigheder er imidlertid faste i troen på, at der ikke findes sådanne risici. ”Vi har haft en række møder med små producenter og miljøorganisationer. Vi har intet at skjule,” udtalte Jorge Neme, udenrigsministeriets internationale økonomiske forbindelsessekretær, der modtog protesterne fra Barruti i et interview med det regeringskontrollerede nyhedsbureau Télam.

Kommentarer

  1. Pingback: Svin på tolv etager – er det fremtiden? | Gylle.dk

  2. Pingback: EU drukner sig selv i billigt svinekød | Gylle.dk

Skriv en kommentar