Kinas 5-stjernede svinefarm er det nye våben i krigen mod superbakterier

kina_flag

Riget i Midten forbruger halvdelen af verdens antibiotika, men mere til husdyr end til mennesker.

På Shen Jian-Pings antibiotikafrie svinefabrik uden for Shanghai, er biosikkerhed noget af en besættelse. Alle køretøjer, der besøger fabrikken, får bildækkene desinficeret i et klorbad og oversprøjtes med sprit, svinene drikker steriliseret vand, og det nærmeste besøgende kan komme til at se en levende gris, er via et TV i besøgscentret. Det skriver Bloomberg News, 19. september, 2016, efter et besøg på den antibiotikafrie svinefabrik.

Den senede 46-årige Shen har brugt 4,7 millioner yuan (US$ 700.000) på at give sine svin rummelige og bedre ventilerede båse, og der er tre fuldtidsansatte dyrlæger til at hjælpe med at holde den 465-store sobesætning sund.

“Det er ligesom grisene bor nu i en villa, der er ren og komfortabel,” siger Shen, mens han nipper til grøn te på terrassen uden for sit kontor. “Og det lugter meget bedre.”

kina_abforbrugShen står i spidsen for en ny tilgang til husdyravl i et land, der fortærer halvdelen af planetens svinekød – og halvdelen af plantens infektionsbekæmpende medicin. Kinas store afhængighed af antibiotika i fødevareproduktionen skaber en forhøjet risiko for at frembringe superbakterier gennem genetisk udviklede bakteriestammer, der er resistente over for de nuværende former for antibiotika, hvilket eksperter frygter kan udløse en global sundhedskrise.

Antibiotika er rutinemæssigt blevet fodret til husdyr for at forebygge sygdom og fremme væksten i snesevis af industrialiserede lande i årtier. Men i Kina indeholder svinefoder typisk endnu flere typer af bakteriedræbende antibiotika, og de bruges i langt større mængder, fortæller Ying Guang-Guo, professor i miljøkemi og økotoksikologi ved det kinesiske videnskabsakademi i den sydlige by Guangzhou.

kina_antibiotikaKinesiske svin forbruger omkring 19,600 tons antibiotika årligt gennem deres foder, vurderede forskere i en 2013-undersøgelse. Det gennemsnitlige svin i Kina udskiller 175 milligram antibiotika per dag i urin og afføring, ifølge Yings forskning. Han har ekstrapoleret hele nationens svinebestand og anslår, at 2460 tons antibiotika frigives årligt. Disse kemikalier kan derefter sive ned i vandbrønde og vandløb eller forurene gylle, der anvendes til at gøde grøntsagsmarker. Antibiotikarester er allerede påvist i Shanghais drikkevand og skolebørn.

kina_svinekodforbrugDenne enorme udskillelse af antibiotika-rester i Kina skaber gyldne muligheder for bakterierne, og for de gener, som mikroberne ophober, til at finjustere deres forsvar mod antibiotika og skabe nye superbakterier, der kan forsvare sig mod moderne medicin. “Det er genetisk forurening,” siger Zhu Yong-Guan, der driver Institut for Bymiljø i det kinesiske videnskabsakademi. “Faren er, at disse gener kan være meget mobile. De kan bæres af bakterier og bakterier kan rejse globalt af flyrejsende, og gennem bevægelse af vand eller råvarer.”

Læs hele artiklen her.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.