klaus_kaiser
Klaus Kaiser er tidligere cheføkonom i Jyske Bank og Midtbank. Foto: VFL.

Danske agroproducenter fortsætter den positive økonomiske udvikling. En heltidslandbrugsfabrik får i 2014 et overskud på 921.000 kroner, hvilket er historisk højt. Det forudser den nye indkomst-prognose fra Videncentret for Landbrug og Landbrug & Fødevarer, ifølge en pressemeddelelse 3/12.

De seneste års omfattende politiske lempelser af agroproducenternes skattebetaling, afgifter og øvrige bidrag til samfundshusholdningen gør nu erhvervet i stand til at skovle penge ind som aldrig tidligere. Formentlig skal man helt tilbage til besættelsestidens fem fede år med den givtige Tysklands-eksport for at finde en tilsvarende positiv udvikling i landbrugets økonomi.

Heltidslandmændene ventes i 2013 i gennemsnit at kunne notere et plus på godt 810.000 kroner, mens driftsresultatet i 2014 forventes at lande på 921.000 kroner. Det viser den nye indkomstprognose, som Videncentret for Landbrug og Landbrug & Fødevarer står bag. Driftsresultatet viser resultatet før aflønning af ejerens arbejdskraft og egenkapital.

– Indtjeningen er på et historisk højt niveau. Aldrig før har landbrugets samlede indkomst tre år i træk ligget så højt, som i perioden 2012-2014, siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef i Videncentret for Landbrug.

Den stigende indtjening betyder, at agroproducenterne nu har bedre mulighed for at konsolidere sig eller foretage investeringer i deres produktionsapparat.

– For landmænd med høj gæld vil det være oplagt at bruge den forbedrede indtjening til at høvle af på gælden, få et større økonomisk råderum til fremtidig udvikling og på den måde komme ind i en god cirkel, lyder vurderingen fra Klaus Kaiser.

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, håber derimod, at prognosen giver landmændene bedre mulighed for at finde finansiering.

– Det er afgørende nødvendigt, at vi kan investere, udvikle og fremtidssikre bedrifterne. Det har gennem længere tid har været meget vanskeligt at få bankerne med på investeringer, men bedre bundlinje i sektoren bør give bedre mulighed, når man sidder i banken, og forhåbentligt kan de seneste års gode regnskaber og positive prognoser være med til at overbevise den finansielle sektor om, at det er værd at investere i landbruget fremadrettet, siger Martin Merrild.

Prognoserne for landbrugets økonomiske resultater udarbejdes af det såkaldte Videncentret for Landbrug og kvalitetssikres af Landbrug & Fødevarers direktør Søren Gade. Det såkaldte videncenter ejes 100 procent af Landbrug & Fødevarer.

Den skatteyderfinansierede støtte til agroproducenterne satte ny rekord 31. oktober med yderligere 146 mio. kr. til fødevareforskning. Dermed nåede den samlede støtte op på rekordhøje 246 mio. i 2014. Det fremgik af en pressemeddelelse fra fødevareminister Karen Hækkerup (S) 31. oktober.

Comments are closed.