Landbrugspakken “stjæler” millioner fra udviklingsprojekter ude på landet

Steffen_Damsgaard.wiki

Steffen Damsgaard er en typisk Venstre-mand, der i perioden 2004-2008 var landsformand for LandboUngdom og har siden 2006 været medlem af kommunalbestyrelsen i Lemvig Kommune.

Regeringen giver med den ene hånd og tager med den anden. Det mener Landdistrikternes Fællesråd, der er stærkt bekymret over, at godt 30 procent – 30 millioner kroner – forsvinder fra LAG-ordningen. Det skriver Landdistrikternes Fællesråd, 26. januar 2016.

Som en del af den nye fødevare- og landbrugspakke er der lagt op til en besparelse på 33 procent af de samlede LAG-midler, der skal uddeles i 2017. Det svarer til 31,2 millioner kroner, der ikke længere vil være til rådighed til at støtte erhvervs- og kulturprojekter i landdistrikterne.

– Vi er stærkt bekymrede, for det er en stor procentdel af et lille beløb, man har skåret væk. Det er vi rigtig kede af, siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd, i en kommentar til JydskeVestkysten.

Mere stabilitet?
Det er erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), der i en mail, som landede i indbakkerne juleaftensdag, fortalte LAG-formændene rundt om i landet, at der skal spares.

– Med 63 millioner kroner årligt vil de midler, vi i Danmark anvender til de lokale aktionsgrupper, således fra 2017 svare til de fem procent af EU-midlerne til landdistriktsprogrammet, som EU stiller krav om, skrev ministeren i mailen, hvor han også understregede, at besparelsen ikke skyldtes utilfredshed med ordningen.

Steffen Damsgaard håber at få besparelsen annulleret, allerede inden den træder i kraft – gerne ved at finde penge i puljer, der i dag ikke bliver udnyttet fuldt ud. Men den idé vinder ikke meget gehør i regeringspartiet.

– Man er altid velkommen til at sende ønsker frem, men aftalen er næsten lige lavet, og det ligger ikke lige for at ændre den, siger landbrugsordfører Erling Bonnesen (V) til JydskeVestkysten.

Han understreger, at selv om der er tale om en besparelse mellem 2015 og 2017, har der været andre år, da LAG-midlerne har ligget på et endnu lavere niveau.

– Så gennemsnitligt er tallene knapt så dramatiske. Der er tale om, at vi giver ordningen stabilitet, mener Bonnesen.

Hverken Damsgaard eller Bonnesen fokuserer på den mulighed, at beslutningen om at overføre 30 mio. kr. fra landdistriktsmidlerne til direkte landmandsstøtte kræver en godkendelse fra EU, da den nye ordning kan ligne statsstøtte.

LAG-Tak-til-524x300

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.