Jens H. Petersen er biolog, fotograf og økologisk æbleavler. Han skrev en fremragende kronik i dagbladet Information 10. november 2014. Her får du indledningen:

“Da jeg som dreng travede frem og tilbage til bussen for at komme til og fra skole, endte jeg nogen gange bag flokken af Nørregårds køer. De var på march mellem engen, hvor de græssede, og stalden, hvor de skulle malkes. Nørregård, iført sorte gummistøvler og en fedtet kasket, gik adstadigt med en pind i hånden og gennede flokken af lystigt skidende dyr de 500 meter hen ad asfaltvejen – ofte med en lille hale af utålmodige billister efter sig. Det syn ser man ikke mere, for de konventionelle malkekøer har ikke længere tid til at komme ud af stalden. Man ser heller ikke orkidéengen, hvor køerne græssede. Eller for den sags skyld de mange levende hegn, der skilte de små marker, og hvor man kunne plukke nødder om efteråret. For landbruget har fået vokseværk, og både marker, gårde og maskiner et blevet store.

Kartoffelmark
Landbrugsørkenen breder sig ud på landet.

Ørkenen vokser
Danske marker et i gennemsnit på omkring fire hektar (40.000 m²) – og da der endnu findes en del små, må de største være enorme. Maskinerne er ligeledes mægtige: Dagens mejetærskere når op i nærheden af de 11 meters bredde, en moderne vendeplov kan have seks-syv skær, og kan forlænges med fire ekstra – sat efter en traktor med 560 hestekræfter, fire kæmpehjul, knækstyring, fire meters bredde og tæt på 30 ton dødvægt kan man virkelig få noget arbejde fra hånden. Marker er derfor ikke kun blevet store, de store maskiner kan også effektivt udjævne en hver ujævnhed, der fra gammel tid har været strøet omkring i landskabet. Så stensætninger, levende hegn, vandhuller og engdrag, der kunne havde været oaser for naturen, forsvinder hastigt. Selv de beskyttede gravhøje bliver rask væk pløjet firekantede.”

Læs hele kronikken.

JensH
Svampeeksperten Jens H. Petersen.

Forfatteren har haft en lang karriere som underviser i svampe ved Aarhus Universitet, har illustreret en lang række svampebøger og har haft international succes med »I svampenes rige«. Han er ekspert i fotografering af meget små ting og hans ekstreme close ups kan bl.a. nydes i bogen »Blomsterliv«. Han arbejder desuden som fotokunstner.

Visited 3 times, 1 visit(s) today