Som en inspirerende forårshilsen til vore haveglade læsere genudsender vi anmeldelsen af denne fine bog fra 2015… Den dokumenterer, at der stadig kan leves et anstændigt liv med og i naturen… God fornøjelse!

ØkoæbleplantagenÆbletoften på Djursland er en plantage og en livsfilosofi. Og “Drømmen om en lille økologisk æbleplantage” er en praktisk bog om at plante, dyrke, høste og sælge æbler, og historien om det livsvalg, Jens og hans samlever Karin Alsgård Jensen tog, da de for 15 år siden skiftede rækkehuset i Århus ud med tre hektar økologisk æbleplantage.

»Da vi kastede os ud i at dyrke en lille leret plet ved Tirstrup på Djursland, valgte vi også et liv, vi synes giver mening. Et liv, hvor der er plads til omtanke for det, vi putter i munden og til, at flere generationer kan bo under samme tag,« siger Jens H. Petersen.

Drømmen om en lille økologisk æbleplantage er fortællingen om familiens erfaringer fra det første spadestik, over benspænd og sejre, til dyrkningen af de 3.000 æbletræer, der i dag bærer en halv snes forskellige æblesorter og giver et årligt afkast på ca. fem ton æbler.

JensH
Jens H. Petersen er uddannet biolog og en kendt ekspert i svampe.

I den pragtfuldt illustrerede brugsbog kan både den private haveejer med ganske få frugttræer, og den landmand, der planlægger en hel plantage, finde trin-for-trin anvisninger på, hvordan man etablerer og driver en æbleplantage. Bogen er også en hyldest til naturen som makker, til årstiderne, planter, svampe, dyr, insekter og fugle, der på godt og ondt er uomgængelige samarbejdsparter. Og der er førsteklasses billeder af dem alle.

»Arbejdet med æblerne foregår i tæt samspil med naturens kræfter. Forståelsen for denne sammenhæng er hele forudsætningen for, at produktionen kan lykkes. Men det er også i denne forståelse, et bæredygtigt liv på kloden udspringer,« siger Jens H. Petersen.

Tre hektar er blot et uendeligt lille stykke af Danmarks areal på i alt 4,3 millioner hektar. Men for forfatteren er æbleplantagen en del af en endnu større drøm: »Drømmen om at mange flere små økologiske landbrug og store frugthaver vil blomstre i Danmark.«

Den smukke bog “Landbrugslandet” af samme forfatter er tidligere omtalt her.

Visited 19 times, 3 visit(s) today

Skriv en kommentar