JP_logo“Der er menneskeligt at fejle, men utilgiveligt at fremture med sine fejl.” Denne kloge læresætning burde Jyllands-Postens lederskribent notere sig.

Avisens leder “Red landbruget” 1. juledag viderekolporterede en af landbrugets største løgne fra de senere år, da skribenten nedfældede denne urigtige påstand:

“Det er således skræmmende, at f.eks. den hvede, der høstes i Danmark, har et så lavt proteinindhold, at den hverken kan bruges til brød eller dyrefoder. Ændrede gødskningsregler vil kunne betyde, at Danmark atter kan brødføde sig selv.”

Denne bombastiske løgn er blevet tilbagevist gang på gang, siden Landbrug & Fødevarers spindoktorer lancerede den i propagandabladet Foodculture i sommeren 2013. Valsemøllens direktør var den første, der tog til genmæle mod den løgnagtige påstand, og hans vægtige indlæg – Valsemøllen leverer omkring halvdelen af det danske brødmel – fik landbrugslobbyisterne til at besinde sig. Men kun en stund.

I sensommeren 2014 blev påstanden atter lanceret, og også denne gang gik Jyllands-Posten forrest. Løgnen var et led i valgkampagnen for tre Venstre-politikere, som hårdnakket gentog den hele efteråret. Også deres voldsomme overdrivelser blev tilbagevist, bl.a. af DR Detektor-programmet, men løgnen overlevede og blev sågar gentaget af den senere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Løgnen gjorde også sin nytte ved at bane vejen for mere gødning til agroproducenterne, der ser stort på den medfølgende forurening.

Nu dukker den falske myte så op igen. Jyllands-Postens lederkollegium er dog blevet kraftigt opfordret til at dementere den urigtige påstand, men man gemmer sig og forsøger at tie fejlinformationen ihjel.

JP_løgnenOmKornet
Jyllands-Postens leder, 25. december 2015.

Comments are closed.