Løgnen om det elendige korn lever videre

JP_logo“Der er menneskeligt at fejle, men utilgiveligt at fremture med sine fejl.” Denne kloge læresætning burde Jyllands-Postens lederskribent notere sig.

Avisens leder “Red landbruget” 1. juledag viderekolporterede en af landbrugets største løgne fra de senere år, da skribenten nedfældede denne urigtige påstand:

“Det er således skræmmende, at f.eks. den hvede, der høstes i Danmark, har et så lavt proteinindhold, at den hverken kan bruges til brød eller dyrefoder. Ændrede gødskningsregler vil kunne betyde, at Danmark atter kan brødføde sig selv.”

Denne bombastiske løgn er blevet tilbagevist gang på gang, siden Landbrug & Fødevarers spindoktorer lancerede den i propagandabladet Foodculture i sommeren 2013. Valsemøllens direktør var den første, der tog til genmæle mod den løgnagtige påstand, og hans vægtige indlæg – Valsemøllen leverer omkring halvdelen af det danske brødmel – fik landbrugslobbyisterne til at besinde sig. Men kun en stund.

I sensommeren 2014 blev påstanden atter lanceret, og også denne gang gik Jyllands-Posten forrest. Løgnen var et led i valgkampagnen for tre Venstre-politikere, som hårdnakket gentog den hele efteråret. Også deres voldsomme overdrivelser blev tilbagevist, bl.a. af DR Detektor-programmet, men løgnen overlevede og blev sågar gentaget af den senere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Løgnen gjorde også sin nytte ved at bane vejen for mere gødning til agroproducenterne, der ser stort på den medfølgende forurening.

Nu dukker den falske myte så op igen. Jyllands-Postens lederkollegium er dog blevet kraftigt opfordret til at dementere den urigtige påstand, men man gemmer sig og forsøger at tie fejlinformationen ihjel.

JP_løgnenOmKornet

Jyllands-Postens leder, 25. december 2015.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.