Lortemælk fra danske stalde

04_01_83141_HelleJuhl

Man behøver ikke gå helt tilbage til Morten Korch for at få mælk uden lortesmag. Økologiske køer kan levere varen. Foto: Helle Juhl.

Hvis du synes, mælken smager forkert, så kan det skyldes lugt af lort  i kostalden. Ny dansk forskning viser, at lugten i staldene kan påvirke smagen af mælken. Hvis det stinker i stalden, så kan stanken via koens luftveje komme ned i yveret og ud i mælken. Det fortæller DR Midt Vest 8. november i nyhedsstrømmen.

Der er tale om  nye forskningsresul-tater fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitets afdeling i Foulum. Her har man ladet malkekøer stå i kamre, hvor de har lugtet til stærke krydderurter som oregano og kommen.

– Når de er blevet malket, så har vi genfundet lugtstofferne i mælken. Det samme kan ske med dårlig lugt i stalden, siger forskeren, lektor Mette Krogh Larsen.

Det er velkendt, at køernes mælk tager smag af foderet. Hvis du synes, at din mælk er begyndt at smage lidt af cornflakes, så er det rigtigt. – Køerne får i dag så meget majs som foder, at det kan smages i mælken, siger Mette Krogh Larsen til DR Midt Vest.

Men det er ny viden, at lortelugten i staldene også kan give mælken afsmag. Problemet er relevant året rundt i vore dage, fordi tre fjerdedele af alle konventionelle malkekøer aldrig kommer ud på græs. Derimod skal økologiske køer på græs, så der er større chancer for at få mælk uden dårlig smag, hvis man køber økologisk mælk.

 

 

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.