Lunde Larsens fupkursus giver svinearbejdere MRSA-bevis uden rigtige svar i test

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) bærer alene ansvaret for fupkurset, mens ministeriets troværdighed har fået et nyt knæk. Foto: Claus Bjørn/FVM.

Selv om man svarer forkert på alle tolv spørgsmål i en test om MRSA, modtager man et kursusbevis. Ansvaret for den valgte kursusform hviler udelukkende på miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Udviklingen af e-kurset er finansieret med 4,6 mio. skatteyderkroner.

– Nyt hygiejnekursus skal sikre mod smittespredning.

Sådan lød overskriften, da Fødevarestyrelsen i november sidste år udsendte en pressemeddelelse om et nyt e-kursus for folk, der arbejder med svin,

Men det er nok en overdrivelse at hævde, at kurset sikrer mod smittespredning, lyder det i Information 19. februar 2018. Det skriver Ritzau med avisen som kilde.

Kurset har siden januar i år været obligatorisk for alle, der arbejder med levende svin. Ved at gennemføre kurset modtager svinearbejderne et bevis, der fremover skal kunne fremvises ved Fødevarestyrelsens kontroller i stalde, på slagterier og i besætninger.

Information klikkede sig gennem kurset på et kvarter. Ved den afsluttende test behøver man ikke svare rigtigt på et eneste af de 12 spørgsmål for at modtage et kursusbevis.

Professor Hans Jørn Kolmos, SDU.

Udformningen af hygiejnekurset vækker forundring hos Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet og ekspert i MRSA.

– Det er et udtryk for, at MRSA-problemet ikke er noget, man prioriterer.

– Tanken med et kursus må være, at hvis man giver folk noget mere viden, så vil de også agere mere hensigtsmæssigt i forhold til at forhindre at hive MRSA med ud af stalden, siger han til Information og fortsætter:

– Men det giver jo ingen mening, hvis man bare kan klikke sig igennem og få et kursusbevis, selv om man har nul ud af 12 rigtige i en test.

Statens Serum Institut, der har udviklet kurset til 4,6 mio. kr., mener ikke, at det manglende krav om at bestå er et problem.

Det skyldes, at de personer, som kurset er tiltænkt, helt naturligt vil have en interesse i at vide mere om resistens, bakterier og smittefarer.

Statens Serum Institut er i mediernes søgelys på grund af medarbejdernes åbenlyse værdikamp for at skåne svineindustrien for krav til MRSA-bekæmpelsen.

Det mener Brian Kristensen, der er fagchef i Statens Serum Institut, som selv har været med til at udarbejde e-kurset.

“Når man klikker sig igennem kurset, finder man jo ud af, at der kan være nogle konsekvenser for familier og bekendte, hvis man ikke passer på med MRSA. Det gør, at motivationsfaktoren bliver større for at forstå, hvorfor det er vigtigt at vide noget om de her ting,” siger han til Information.

Spildte millioner

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fik bevilget 4,6 mio. kr. til udvikling af hygiejnekurset i april 2016. Trods klare advarsler mod e-kursusformen fra bl.a 3F satte Lunde Larsen sin egen vilje igennem og står derfor i dag med ansvaret for det fupbeviset. Lunde Larsen begrundede dengang sin beslutning med disse ord:

“En arbejdsgruppe, som blev nedsat til at komme med anbefalinger i forhold til udmøntning af hygiejnekursus-initiativet, foreslog at udbyde kurset i AMU-regi, men jeg mener, at e-learning er bedre, både fordi det lettere kan tages, når det passer ind i folks hverdag, og fordi vi let kan opdatere det til de aktuelle anbefalinger.”

Fødevarestyrelsen forventer, at 10.000 personer skal gennemføre fupkurset i 1. kvartal af 2018.

Lunde Larsen på charmeoffensiv hos en svineproducent i 2017. Det forlyder ikke, om ministeren selv har bestået e-kurset i MRSA. Foto: FVM.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.