Bæredygtigt Landbrugs direktør hylder landmand, der bevidst bryder miljøreglerne. Det skriver Ritzaus Bureau 3. august.

Mens politikerne forbereder sig på efter ferien at drøfte, hvordan man bedst hjælper både en trængt natur og et genstridigt landbrug, har en stor nordjysk agroproducent startet et frontalangreb på de danske miljøregler.

Mette Gjerskov - Fødevareminister, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet
Fødevareminister Mette Gjerskov (S) finder det krænkende, at BD hylder en kriminel agroproducent. Der forlyder dog ikke noget om, hvorvidt ministeren vil bede politiet håndhæve lovgivningen.

Asger Møller Madsen fra Brovst er tidligere politianmeldt for at pløje de ellers dyrkningsfrie randzoner. Nu bryder han randzoneloven og dyrker også sine marker efter de tyske gødningsregler, som tillader langt mere gødning end i Danmark af hensyn til det pressede danske vandmiljø.

– Jeg er helt klar over, at det er ulovligt. Men politikerne er så længe om at komme ud af starthullerne, så det kan vi ikke vente på. Så må vi tage slåskampen i retten, siger Asger Møller Madsen.

Den kriminelle landmand følger de tyske gødningsregler, som han hævder tillader anvendelse af  37 procent mere gødning end i Danmark. Den påstand har han hentet hos den oppositionelle protestbevægelse Bæredygtigt landbrug.

– Ifølge beregninger fra Bæredygtigt Landbrug koster det mig på mine 350 hektar med hvede en million kroner årligt. Så selv om der skulle falde bøder af, har jeg for længst tjent de penge hjem på en bedre høst, siger han. Tilsyneladende er han ikke klar over, at han risikerer at miste hele sin EU-støtte, når han ikke følger lovgivningen.

Direktør i Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen, kalder i en mail til bladet Effektivt Landbrug Asger Møller Madsen for en “korsridder” og et forbillede for alle danske landmænd. Der oplyses dog intet om, hvorvidt direktøren står alene med sin udtalelse, eller om  BD også bakker den kriminelle agroproducent op med økonomisk og juridisk bistand.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) er oprørt.

– Det er dybt krænkende for alle lovlydige landmænd, når enkelte lader hånt om loven og begår selvtægt. Og det bliver værre endnu, når en landbrugsorganisation opildner andre til at bryde loven, siger hun.

Hun minder om, at de skrappere danske regler skyldes, at Danmark har et langt mere intensivt landbrug og langt flere vandløb og langt længere kystlinje end tyskerne. Hvorvidt den kriminelle agroproducent spiller højt spil med sin årlige EU-støtte på omkring 770.000 kr., oplyses der ikke om, men sandsynligheden taler for det. Når man indsender den årlige ansøgning om EU-støtte, erklærer man at ville overholde den gældende landbrugslovgivning.

Soren_Gade
Seniorlobbyist Søren Gade fra Landbrug & Fødevarer forsikrer, at man ikke bakker op om kriminelle agroproducenter.

Bæredygtigt landbrug står helt isoleret med sin opbakning til agroproducenter, der bryder lovgivningen. Meldingen fra den store landbrugsorganisation Landbrug & Fødevarer er klar:

– Vi vil aldrig nogensinde opfordre vores medlemmer til at bryde landets love. Så mister vi enhver form for troværdighed og indflydelse. Hvilken politiker vil tale med nogen, som opfordrer til lovbrud, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer Søren Gade.

 

Comments are closed.