McDonald’s skærer ned på antibiotika i kyllinger

Mcdonald's_in_Machida_at_night_wikimedia

Burgerkæden McDonald’s findes over hele verden. Foto: Wikimedia.

McDonald’s kyllinge-produkter kan indeholde rester af antibiotika, der påvirker menneskers sundhed, men det skal der nu ændres på.

Den globale burgerkæde McDonald’s vil reducere brugen af antibiotika i sine kyllingeprodukter. Man vil fokusere på at fjerne de antibiotika, der kan have en indvirkning på menneskers sundhed, mens der fortsat tillades brug af antibiotika, der anses for nødvendige for dyrevelfærd hos fjerkræ. Det skriver engelske BBC, 5. marts 2015.

Inden for de kommende to år vil alle kyllingeprodukter, der serveres i kædens restauranter i USA, være fri for disse typer af antibiotika, forlyder det. I Europa vil McDonald’s også udfase brugen af visse “kritisk vigtige” antibiotika.

MCdonald_chart

McDonald’s oplever en svigtende omsætning efter et par fødevareskandaler i Asien.

Det er en voksende bekymring for, at overforbrug af antibiotika i fjerkræindustrien kan reducere disse lægemidlers effektivitet hos mennesker, der har fået burgerkæden til at tage denne beslutning.

Mange fjerkræproducenter i USA giver deres dyr antibiotika for at få dem til at vokse hurtigere. Men overforbrug af lægemidlerne kan føre til, at disse bliver mindre effektive til behandling af sygdomme hos mennesker.
Anvendelsen af antibiotika som vækstfremmere hos fjerkræ blev forbudt i Danmark allerede i 1998, og siden 2003 har vækstfremmere været forbudt i alle EU-lande.

McDonald’s-initiativet ses imidlertid også som et forsøg på at vinde kunder tilbage i en tid med aftagende salg. På verdensplan faldt omsætningen med overraskende 1,8 pct. i januar efter en leverandørskandale i Kina. Burger-kædens ry lider også under en episode fra sidste år, hvor man har måttet undskylde fundet af en mennesketand i en portion pommes frites i Japan.

McDonald-Costco_kylling

Costco-kyllinger skal også være fri for antibiotika.

Den amerikanske detailgigant Costco arbejder også på at stoppe salget af kød og kyllinger fra dyr opdrættet med antibiotika. Det skriver reuters.com ifølge danske FødevareWatch, 6. marts 2015.

Udmeldingen fra Costco, som sælger omkring 80 mio. stegte kyllinger om året, kommer i kølvandet på McDonald’s udmelding om, at burgerkæden inden for to år vil stoppe sit indkøb af kyllinger opdrættet med vise typer antibiotika.

Comments

comments

2 kommentarer til McDonald’s skærer ned på antibiotika i kyllinger

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.