Det europæiske borgerinitiativ (ECI) Fur Free Europe har nået 1.000.000 underskrifter på lidt over 6 måneder. Initiativet har til formål at forbyde pelsdyravl og salg af produkter fra pelsdyr i hele EU.

Når et borgerinitiativ har opnået 1.000.000 underskrifter inden for et 1 år, er EU-Kommissionen efterfølgende forpligtet til at tage stilling til forslaget. De skal blandt andet vurdere, om forslaget skal behandles yderligere med henblik på at blive stillet som lovforslag.

Direktør Britta Riis, Dyrenes Beskyttelse

”Det er første gang en ECI har opnået de krævede 1 million underskrifter på så kort tid, og det viser med al tydelighed, at danskerne såvel som befolkningen i resten af Europa er enige om at rovdyr indespærret i små, golde bure hører fortiden til”, siger direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, i en pressemeddelelse, 7. december 2022.

Danmark sakker bagud

Produktion af mink i Danmark blev midlertidigt lukket ned i efteråret 2020 for at undgå et stor COVID-19 reservoir på farmene og en risiko for mutationer af virus. Forbuddet er gældende til udgangen af 2022, men der har ikke været politisk flertal for at gøre det permanent. Derfor er det lovligt at producere mink igen fra den 1. januar 2023. I Dyrenes Beskyttelse mener man, at regeringen derved har misset en historisk chance for, én gang for alle, at lukke en produktion med rigtig dårlig dyrevelfærd.

”Når vi I Danmark ikke selv har brugt den historiske chance på at få stoppet produktionen af mink, så er det utrolig glædeligt, at vi når i mål med at samle underskrifter nok på europæisk plan. Så kommer vi forhåbentlig produktionen af pels til livs på denne måde i stedet”, siger Britta Riis.

Underskriftsindsamling fortsætter

De danske landmænds officielle talsmænd kæmper for at beholde den udskældte produktion af mink. Her er det den tidligere formand, minkavler Martin Merrild, der vil bevare minkproduktionen, men den nuværende formand, svineproducent Søren >Søndergaard, er ikke et hak bedre.

Når Fur Free Europe-initiativet lukker til maj, skal hver underskrift valideres. Det vil sige at regeringer fra hver medlemsstat vil kontrollere, at der er rigtige personer bagved hver underskrift, at hver person kun har skrevet under en gang, og at deres personlige oplysninger såsom navn og ID-nummer er registreret og korrekt.

I denne proces kan et antal underskrifter vise at være ugyldige. Derfor fortsætter initiativet med at indsamle underskrifter helt frem til deadline, som ligger til maj 2023.

”På den måde kan endnu flere borgere på tværs af Europa vise at de er enig med os i, at pelsdyravl og markedsføring af pelsprodukter er rigtig dårlig dyrevelfærd, unødvendigt og uetisk.” siger Britta Riis.

DU KAN OGSÅ SKRIVE UNDER

Mere end 60 dyrevelfærdsorganisationer er gået sammen i kampen for at forbyde pelsproduktion i EU. Underskriftsindsamling skal få sagen på EU-politikernes dagsorden, så et europæisk forbud kan blive en realitet.

Skriv under på www.dyrenesbeskyttelse.dk/mink

ET PELSFRIT EUROPA

I maj 2022 lancerede Dyrenes Beskyttelse, sammen med mere end 60 andre dyrevelfærdsorganisationer i Europa, en fælles underskriftsindsamling, ”Fur Free Europe”, for at få vedtaget et endeligt forbud mod pelsproduktion i EU.

Et fælles EU-forbud vil én gang for alle lukke pelsproduktionen i samtlige EU-lande.

Allerede 8. december 2022 har borgere på tværs af Europa afgivet 1.000.000 underskrifter.

Underskriftsindsamlingen fortsætter indtil maj 2023.

Bannerbillede: Danske mink i deres små bure i 2018. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Visited 4 times, 1 visit(s) today

Kommentarer

 1. Torben Aagesen

  Nu må de danske politikere se at vågne op, og forbyde minkavlen permanent.

 2. Al pelsavl skal stoppe i Danmark OGSÅ chinchilla farmene skal lukkes ned !

 3. uffe hellum

  Ikke en eneste bundtmager skal mangle arbejde! Alle ansvarlige katte-ejere og hunde-ejere, og alle slagterier, kan forsyne dem med pels af får og lam og kat og hund. Der er masser af sæler i Danmark og Grønland, så det er ganske enkelt vanvid at opdrætte pels i bure.

  Jeg tror personligt, jeg graver min gamle kat ned sammen med vores tidligere katte, men tanken har da strejfet mig, at han er ved at blive gammel, og han kunne varme mig post-mortem som et par luffer til ro-båden, eller som en krave på min vinterjakke. De mennesker, der got kan lide pels, burde starte med at se på deres egne kæledyr efter udtjent service.

  Det giver mere mening og prestige at gå med luffer lavet af min elskede kat, end at gå med et rovdyr, der løb formålsløst rundt i et lille bur, i tiltagende vanvid af indespærringen.

  Jeg fatter ganske enkelt ikke, at vi ikke som nation kan sige farvel til al opdræt af dyr i bure.

Skriv en kommentar