Mere lovlig gift i maden

FrugtoggrøntGiftmængderne i vore fødevarer er stigende. Lige nu er Fødevarestyrelsen i Danmark i gang med at give tilladelse til en lang række stigninger i grænseværdierne af pesticider i fødevarer samt til brugen af en lang række nye pesticider i vores madproduktion.

Ikke mindst druer, honning og kød, men også en lang række grøntsager som for eksempel spinat samt frugt vil fremover indeholde drastisk større mængder af gift. Det skriver Arbejderen 22. juni 2014.

Lars Mikkelsen, der sidder i kollegiet i Biodynamisk Forbrugersammenslutning i Danmark, er en indædt forkæmper for at holde fødevarerne fri af de stadig flere kemikalier, som vores mad belastes af. Men kampen mod EFSA, der er EU’s rådgiver i fødevaresikkerhed, og Fødevarestyrelsen, er mildt sagt op ad bakke, konstaterer Lars Mikkelsen og refererer senest til otte høringer fra Fødevarestyrelsen om 56 implicerede giftstoffer.

Høringerne blev offentliggjort den 27. maj 2014 efter fyraften. Der skulle leveres høringssvar inden kl. 10 den 3. juni. Den 29. var Kristi Himmelfartsdag. De fleste holder fri dagen derpå samt i weekenden. Så reelt var der to arbejdsdage at svare i.

– Det er ikke meget, og sådan plejer det som regel at være, når de udsender høringer. Hvem har interesse i dette? Specielt når der er tale om hele otte høringer samtidig. Det er uforståeligt, hvem der hober dem sammen – er det mon på beregning, spørger Lars Mikkelsen og fortsætter:

– Der er tale om max-indhold af 56 gifte – officielt kaldet pesticider – i fødevarer. I det værste eksempel ønskes giftdosis i maden øget fra 0,02 til 60. Altså en forøgelse på 3.000 gange. Sagen er nok, at tal hen ad den størrelse nu konstateres eller kan ventes i disse fødevarer, fastslår Lars Mikkelsen.

Læs hele artiklen her.

Brev_JanMousing1100

Dyrlæge Jan Mousing, L&F.

Fakta om EFSA og Danmark

EFSA, der rådgiver EU i spørgsmål om fødevaresikkerhed,  har fornylig accepteret en officiel repræsentant for Danmark, der er ansat som lobbyist for fødevareindustrien. Det er dyrlæge Jan Mousing, der er i dag er direktør i den private interesseorganisation Landbrug & Fødevarer. Det er en lobbygruppe, der repræsenterer interesserne for den danske fødevareindustri. Jan Mousing er reelt genudpeget som medlem af EFSA; han blev første gang udnævnt til EFSA-bestyrelsen som en offentlig ansat veterinærdirektør i Fødevareministeriet, men han måtte forlade den offentlige sektor i januar 2011. Siden da har han arbejdet for fødevareindustrien som direktør hos landbrug & Fødevarer.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.