FrugtoggrøntGiftmængderne i vore fødevarer er stigende. Lige nu er Fødevarestyrelsen i Danmark i gang med at give tilladelse til en lang række stigninger i grænseværdierne af pesticider i fødevarer samt til brugen af en lang række nye pesticider i vores madproduktion.

Ikke mindst druer, honning og kød, men også en lang række grøntsager som for eksempel spinat samt frugt vil fremover indeholde drastisk større mængder af gift. Det skriver Arbejderen 22. juni 2014.

Lars Mikkelsen, der sidder i kollegiet i Biodynamisk Forbrugersammenslutning i Danmark, er en indædt forkæmper for at holde fødevarerne fri af de stadig flere kemikalier, som vores mad belastes af. Men kampen mod EFSA, der er EU’s rådgiver i fødevaresikkerhed, og Fødevarestyrelsen, er mildt sagt op ad bakke, konstaterer Lars Mikkelsen og refererer senest til otte høringer fra Fødevarestyrelsen om 56 implicerede giftstoffer.

Høringerne blev offentliggjort den 27. maj 2014 efter fyraften. Der skulle leveres høringssvar inden kl. 10 den 3. juni. Den 29. var Kristi Himmelfartsdag. De fleste holder fri dagen derpå samt i weekenden. Så reelt var der to arbejdsdage at svare i.

– Det er ikke meget, og sådan plejer det som regel at være, når de udsender høringer. Hvem har interesse i dette? Specielt når der er tale om hele otte høringer samtidig. Det er uforståeligt, hvem der hober dem sammen – er det mon på beregning, spørger Lars Mikkelsen og fortsætter:

– Der er tale om max-indhold af 56 gifte – officielt kaldet pesticider – i fødevarer. I det værste eksempel ønskes giftdosis i maden øget fra 0,02 til 60. Altså en forøgelse på 3.000 gange. Sagen er nok, at tal hen ad den størrelse nu konstateres eller kan ventes i disse fødevarer, fastslår Lars Mikkelsen.

Læs hele artiklen her.

Brev_JanMousing1100
Dyrlæge Jan Mousing, L&F.

Fakta om EFSA og Danmark

EFSA, der rådgiver EU i spørgsmål om fødevaresikkerhed,  har fornylig accepteret en officiel repræsentant for Danmark, der er ansat som lobbyist for fødevareindustrien. Det er dyrlæge Jan Mousing, der er i dag er direktør i den private interesseorganisation Landbrug & Fødevarer. Det er en lobbygruppe, der repræsenterer interesserne for den danske fødevareindustri. Jan Mousing er reelt genudpeget som medlem af EFSA; han blev første gang udnævnt til EFSA-bestyrelsen som en offentlig ansat veterinærdirektør i Fødevareministeriet, men han måtte forlade den offentlige sektor i januar 2011. Siden da har han arbejdet for fødevareindustrien som direktør hos landbrug & Fødevarer.

Comments are closed.