Vildsvin i tysk skov. Foto: Rolf Schmidbauer/Unsplash

Dødstallet for afrikansk svinepest (ASF) blandt vildsvin i grænsezonen mellem Polen og Tyskland har oversteget 4.000, og bystyret i Berlin opfordres til at vågne op. Det skriver nyhedsmediet pigprogress den 5. februar 2021.

De 4000 ofre er resultatet af en analyse af de nyeste data fra myndighederne i begge lande. I Tyskland, hvor den seneste rapport blev offentliggjort den 5. februar, er det samlede antal ASF-svin nu 685. I de seneste uger blev der fundet 40-50 nye inficerede vildsvin om ugen.

På den anden side af grænsen, i det vestlige Polen, var det samlede antal ofre 3.342 døde vildsvin om morgenen den 15. februar. Langt størstedelen af ​​disse blev fundet i grænseprovinsen Lubusz (2.780 vildsvin – 83% af det samlede antal i det østlige Polen).

Den aktuelle situation på den tysk/polske grænse pr. 15. februar 2021. Rød signatur: vildsvin med ASF, blå signatur: tamsvin med ASF. Kilde: PigProgress

Sygdomstrykket nær den polske grænseby Leknica er bemærkelsesværdigt. Leknica støder op til den sydligste af de fire tyske kernezoner i Sachsen-provinsen. Nye tilfælde blev rapporteret i sidste uge fra mindst 10 steder rundt omkring i byen.

Rapporter om nye fund i januar 2021 i det vestlige Polen kommer stadig ind, indtil videre er antallet af januar-ofre kun 388 positive vildsvin. December 2020 var den værste måned i det vestlige Polen indtil videre med 504 vildsvinofre.

Blot 600 kilometer er der til vildsvinehegnet ved den dansk-tyske grænse. Kilde: PigProgress

Flere ASF-foranstaltninger er nødvendige i Berlin

Sygdomsbilledet i Polen er fortsat skræmmende og udgør en kontinuerlig trussel mod Tysklands store svineindustri. Julia Klöckner (billedet), den tyske føderale landbrugsminister, har derfor opfordret myndigheder og borgere i hovedstaden Berlin – geografisk relativt tæt på de ASF-inficerede områder – til også at gribe ind, involvere byens indbyggere og reducere risikoen for ASF-infektioner.

Landbrugsminister Julia Klöckner. Foto: twitter

Tysklands førende landbrugsmedieTop Agrar rapporterede om, at ministeren har skrevet et brev til Berlins borgmester om de forebyggende foranstaltninger mod ASF. I mellemtiden opfordrede Klöcker Berlins senat til at involvere sig mere i uddannelse af befolkningen. Hun kalder det et ”alarmerende tegn”, når grupper på 30 til 40 vildsvin strejfer gennem boligområder og skal eskorteres væk af politiet.

Ifølge brevet fra Julia Klöckner skal borgerne uddannes i højere grad til at håndtere ASF-risici: ”Vi bør ikke opgive at øge bevidstheden blandt jægere, lastbilchauffører, sæsonarbejdere, forbrugere og svineproducenter. Borgere, der ikke er direkte berørt, er ofte uklare over ASF-farerne.”

Bannerfoto: Vildsvin i tysk skov. Foto: Rolf Schmidbauer/Unsplash

One Comment

  1. Afrikansk Svinepest kan heldigvis ikke smitte og dræbe mennesker, så ind til videre er den kun et problem for de bønder, som driver de store svinefabrikker, og de ligger jo som de selv har redt.

Skriv en kommentar