Merrild_mink2
Minkavlerne skovler millioner af kroner ind i privat indtjening, så derfor udelades de, når det samlede landbrugs jammerøkonomi skal beskrives. Foto: L&F.

Prognosen for landbrugets driftsresultater viser, at 2015 bliver et vanskeligt år. Det påstår den private interesseorganisation Landbrug & Fødevarer 22. maj 2015. Ifølge cheføkonom Klaus Kaiser vil et gennemsnitligt heltidslandbrug ventes at opnå et driftsresultat på blot 134.000 kr. Det skulle være en nedgang fra ca. 370.000 kr. i 2014. Driftsresultatet viser indtjeningen før aflønning af ejerens arbejdsindsats og før forrentning af egenkapitalen.

Imidlertid er den elendige prognose udelukkende opnået ved at udelade de storttjenende minkavlere. Normalt insisterer Landbrug & Fødevarer-lobbyisterne på minkavl som en fuldgyldig driftsgren inden for det samlede landbrug, hvor minkavl årligt bidrager med 10-15 mia. kroner til bruttoeksportindtjeningen, men minkmillionærerne “ødelægger” det klassiske billede af den underskudstruede danske landmand. Derfor udelades de, når årets jammerklage skal udregnes.

– Resultatet er reelt i minus, når vi tager højde for ejeraflønningen. Samtidig er det en væsentlig forudsætning bag prognosen, at der sker en gradvis stigning i priserne på landbrugsvarer gennem 2015. Der er ikke plads til skuffelser, for så kan underskuddet blive stort, påstår Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på SEGES, det tidligere såkaldte Videncenter for Landbrug.

Klaus Kaiser
Cheføkonom Klaus Kaiser, L&F.

Prognosen virker helt hen i vejret, bl.a. set i begejstringen for afskaffelsen af mælkekvoterne i EU. Landbrug & Fødevarer har for blot 10 dage siden vurderet, at afskaffelsen af mælkekvoterne vil betyde, at danske landmænd kan producere seks milliarder kilo mælk i 2020. Det er 20 procent mere end i dag, og det vil øge dansk den danske mejerieksport med 25 procent, men nu er begejstringen pludselig kølnet ganske betydeligt.

I 2016 forventes driftsresultatet før ejeraflønning og forrentning af egenkapitalen at stige til 320.000 kr., eksklusiv minkavlere. Både svine- og mælkeproducenter har udsigt til et lille overskud, mens planteavlerne opretholder et driftsresultat omkring en kvart mio. kr.

Comments are closed.