Minkavlere gemmes af vejen, når jammerøkonomien skal beskrives

Merrild_mink2

Minkavlerne skovler millioner af kroner ind i privat indtjening, så derfor udelades de, når det samlede landbrugs jammerøkonomi skal beskrives. Foto: L&F.

Prognosen for landbrugets driftsresultater viser, at 2015 bliver et vanskeligt år. Det påstår den private interesseorganisation Landbrug & Fødevarer 22. maj 2015. Ifølge cheføkonom Klaus Kaiser vil et gennemsnitligt heltidslandbrug ventes at opnå et driftsresultat på blot 134.000 kr. Det skulle være en nedgang fra ca. 370.000 kr. i 2014. Driftsresultatet viser indtjeningen før aflønning af ejerens arbejdsindsats og før forrentning af egenkapitalen.

Imidlertid er den elendige prognose udelukkende opnået ved at udelade de storttjenende minkavlere. Normalt insisterer Landbrug & Fødevarer-lobbyisterne på minkavl som en fuldgyldig driftsgren inden for det samlede landbrug, hvor minkavl årligt bidrager med 10-15 mia. kroner til bruttoeksportindtjeningen, men minkmillionærerne “ødelægger” det klassiske billede af den underskudstruede danske landmand. Derfor udelades de, når årets jammerklage skal udregnes.

– Resultatet er reelt i minus, når vi tager højde for ejeraflønningen. Samtidig er det en væsentlig forudsætning bag prognosen, at der sker en gradvis stigning i priserne på landbrugsvarer gennem 2015. Der er ikke plads til skuffelser, for så kan underskuddet blive stort, påstår Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på SEGES, det tidligere såkaldte Videncenter for Landbrug.

Klaus Kaiser

Cheføkonom Klaus Kaiser, L&F.

Prognosen virker helt hen i vejret, bl.a. set i begejstringen for afskaffelsen af mælkekvoterne i EU. Landbrug & Fødevarer har for blot 10 dage siden vurderet, at afskaffelsen af mælkekvoterne vil betyde, at danske landmænd kan producere seks milliarder kilo mælk i 2020. Det er 20 procent mere end i dag, og det vil øge dansk den danske mejerieksport med 25 procent, men nu er begejstringen pludselig kølnet ganske betydeligt.

I 2016 forventes driftsresultatet før ejeraflønning og forrentning af egenkapitalen at stige til 320.000 kr., eksklusiv minkavlere. Både svine- og mælkeproducenter har udsigt til et lille overskud, mens planteavlerne opretholder et driftsresultat omkring en kvart mio. kr.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.