Fødevareminister Mogens Jensen (S) er parat med nye millioner af kroner til flere svinestalde. Foto: Regeringen

Det står skræmmende klart, at Danmark kan være rugekassen for den næste globale pandemi

I disse dage har de fleste af os nok at gøre med at komme helskindet igennem covid-19-krisen, så hvem har overskud til at tænke på tiden efter krisen? Well, det burde vi forvente, at de folkevalgte politikere har. Men i stedet er de i fuld gang med at finansiere den næste pandemi. ​

Det gælder i hvert fald fødevareminister Mogens Jensen (S).

Politikere vælger vi bl.a. til at udvise den rettidige omhu, der f.eks. kan forebygge nye pandemier. Så netop nu, hvor covid-19-krisen er ved at klinge af, burde vi med stor styrke kunne forvente, at de debatterer, fokuserer og forebygger de næste pandemier. Men gør de det?

“Hvad nu, hvis den næste virus ikke skåner børn? Dødsraten for børn smittet med H5N1 – også kaldet fugleinfluenza – var på 50 procent”

Siden 2003 har verden fået sars, mers og nu covid-19, men det er kun optakten. Fremtidens globale viruspandemier kan komme fra Danmark. Det skyldes vores ekstremt store husdyrindustri. Videnskabeligt er sammenhængen mellem fabrikslandbrug og risikoen for pandemier for længst dokumenteret.

Den helt aktuelle påvisning af covid-19 i hollandske mink er det første alvorlige eksempel i et EU-land, men der vil komme flere. Så det står skræmmende klart, at Danmark kan være rugekassen for den næste globale pandemi, netop fordi vi er det land i verden, hvor der er flest produktionsdyr i forhold til antallet af indbyggere. Og netop den ratio mellem dyr og mennesker er afgørende. ​

Godt spørgsmål – men vil politikerne lære noget, mens tid er? Reklamemateriale fra den private lobbyorganisation Landbrug & Fødevarer.

I Danmark huser landbrugets husdyrfabrikker en stående svinebestand på 12,6 mio. dyr, og danske landmænd producerer årligt 120 mio. slagtekyllinger. Når den næste pandemi rammer, vil de 5,8 mio. danskere være ilde stedt, hvis arnestedet er en dansk husdyrfabrik. Med 217 inficerede svin for hver 100 danskere har du næppe en chance. ​

Følelsesmæssigt er spørgsmålet, om vi overhovedet kan forestille os den næste pandemi. Hvad nu, hvis den næste virus ikke skåner børn? Dødsraten for børn smittet med H5N1 – også kaldet fugleinfluenza – var på 50 procent. Forestil dig, at halvdelen af din familie og vennekreds pludselig døde. Hvor meget ville du ikke være parat til at ofre for at afværge et sådant rædselsscenario?

Disse skræmmende fakta er velkendte, og fødevareminister Mogens Jensen kan ikke hævde, at de overrasker ham. Alligevel står han parat med milliontilskud til endnu flere og endnu større husdyrfabrikker, selv om netop denne kød- og pelsindustri skaber et gigantisk reservoir for de smittefarlige virusser.

I begyndelsen af maj agter Mogens Jensen at søsætte en ny støtteordning med 86 mio. kr. til nye svinestalde. I forvejen er der allerede planlagt støtte for 170 mio. kr. til flere kvæg- og svinestalde, men landbrugslobbyisterne kræver, at årsproduktionen af 32 mio. svin i Danmark får endnu et nøk i vejret mod drømmescenariet på 50 mio. om året. Og landets minkproducenter har ironisk nok allerede lagt billet ind på støttepakken med covid-19-millionerne.

Kommer der en smittefarlig virus ind i den moderne kyllingefabrik med genetisk ens dyr, kan den sprede sig lynhurtigt. Med en årsproduktion på 120 mio. slagtekyllinger i Danmark er problemet enormt. Foto: Pressefoto fra L&F

Må man sagtmodigt opfordre til, at regeringen pålægger Mogens Jensen at droppe alle udvidelser af husdyrfabrikker. I stedet bør han og regeringen tildele samtlige millioner – og gerne en stor håndfuld flere – til forskning og forsvarsværker mod de næste pandemier. Hvordan producerer vi svinekød og lørdagskyllinger i fremtiden uden at sætte selve livet på spil, kunne opgaven lyde. Minkproduktionen kunne vi med fordel helt udfase, da den kørte med et drønende underskud allerede før pandemien.

Vil regeringen ikke levere denne livsvigtige indsats, kan man kun opfordre en ansvarlig opposition til at finde det nødvendige flertal. Det vil være rettidig omhu, og den kan redde danske liv i fremtiden.

Denne artikel har været trykt i Politiken som debatindlæg den 29. april 2020.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Kommentarer

 1. Jan Stampe Nielsen

  Mogens Jensens valgslogan ved næste valg : stem flere svin ind – stem socialdemokratisk

 2. Statsfinansieret overproduktion af svin, mink og fjerkræ vidner om generel panik, to sekunder før lukketid! Mogens Jensen kan hverken se, høre eller forstå, hvad han har gang i.

  Menneskeheden vil ikke være del af den ekstremt beskidte økonomi, som vores regering støtter med flere hundrede ekstra milliarder offentlige kroner i disse timer dage.

  Det er gået op for mange, at den globale økonomi er forklaringen på den krise, som coronaen blot er et symptom på.

  – Luftfarten er lagt ned, og himlen har aldrig været så fri for flystriber. Larmen fra Billund og Kastrup er væk. Transporten af smittede fra alle hjørner af verden til alle andre er stoppet, fordi der er indført restriktioner og fordi folk kan se, at det ikke er så fedt at flyve. Det er godt for klimaet, sundheden og de former for selvrespekt, der vidner om personlig integritet.
  (MEN INDUSTRIEN SKRIGER PÅ FLERE OFFENTLIGE MIDLER – OG REGERINGEN AFVISER IKKE AT GIVE DET: https://www.dr.dk/nyheder/penge/45-konkurrenter-stoetter-trussel-fra-rejsebureauer-vi-skal-undgaa-et-kollaps

  – Kødforsyningerne i USA svigter. USA har det højeste forbrug af kød pr person, 124 kilo om året. De store slagterier, betjent af indvandrere, er ramt af smitte med corona. Derfor mangler der kød i de amerikanske butikker. Donald Trump vil tvinge slagterierne til at fortsætte, på trods af de høje smitterater, som medarbejderne lider under: https://www.lavanguardia.com/internacional/20200430/48837734121/la-guerra-de-la-carne-en-eeuu.html

  – Privatbilismen er gået voldsomt tilbage i hele verden. Folk har opdaget, hvor vidunderligt, det er at kunne trække vejret i ren luft i mange af verdens store byer. Cyklerne har fået en gevaldig renaisance: https://www.bbc.com/future/article/20200429-are-we-witnessing-the-death-of-the-car

  – Den generelle økonomiske stagnation på globalt plan har medført det største samlede fald i udledningerne af drivhusgasser: https://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/corona-krise-fuehrt-zu-historischem-co2-rueckgang-a-66efc1a4-b572-4013-88a0-38b5510a0a73

  Alle disse tendenser, som viser en nødvendig udvikling frem mod en mere bæredygtig fremtid, modarbejdes med de største hjælpepakker, som stater og nationalbanker nogen sinde har givet det såkaldt fri marked.

  Betonhovederne i den danske regering har med fuld opbakning givet det fri marked flere hundrede milliarder i direkte støtte uden så meget som at skele til, hvor bæredygtige de er, de erhverv, som man støtter helt ekstraordinært.

  DET BEVISER, AT METTE FREDERIKSENS REGERING ER NOGET AF DET RENESTE UDTRYK FOR SVINERIET, SOM VI HAR SET!

  Coronaen kunne være stoppet i den fri verden, hvis man havde ageret i overensstemmelse med WHOs anbefalinger allerede i begyndelsen af februar. Det ville man ikke, fordi det ville være alt for skadeligt for markedet.

  Det vi ser nu, er konsekvenserne af svigt på svigt.

  Økonomien er smadret, selv om man bruger alle statens midler på at redde den. Og folk kommer til at dø af sygdommen lang til frem over.

  Fremtidens miljø og økonomi vil ikke være, som vore magthavere sigter til. De har svigtet, og de vil miste magten i fremtiden. Men det bliver ikke pænt at se på.

  lad os håbe på, at folk vil give magten til dem, der vil de bæredygtige og rene former for økonomi, som er funderet i det lokale rige miljø. Vi har med vores land rig mulighed for at skabe sunde rekreative, biologisk mangfoldige og rene miljøer, som også kan sikre os et godt, sundt og sikkert grundlag for mad.

  Men regeringen satser hele butikken for at rede en økonomi, som baserer sig på svin, luftfart, bilisme, overproduktion og overforbrug af alverdens lort.

 3. Rene' Dahl

  Det er lidt underligt når landbrugslobbyisterne skal vise billeder fra en kyllingefarm,viser altid når kyllingerne er små,hvorfor ikke vise billeder fra når de er slagtemodne og der er så lidt plads at de vader oveni hinanden.

 4. J. Thomsen

  Det er forstemmende, at Esben Lunde Larsens og Venstres indsats ikke er nok – nu skal Mogens Jensen og S hjælpe til

 5. Pingback: Virus vandrer fra vilde dyr til mennesker – og fra husdyr til mennesker | Gylle.dk

Skriv en kommentar