Monsanto bandlyst fra Europa-Parlamentet

Verden over protesterer borgere mod Monsanto-koncernens produkter og forretningsmetoder.

Medlemmerne af Europa-Parlamentet (MEP’er) trækker den parlamentariske adgang tilbage, efter at Monsanto udeblev fra en høring om påstande om, at kemikoncernen uhensigtsmæssigt har påvirket undersøgelser af sikkerheden af glyphosat, der anvendes i ukrudtsmidlet RoundUp. Lobbyisterne fra Monsanto har fået forbud mod at komme ind i Europa-Parlamentet, efter at det multinationale firma nægtede at deltage i en parlamentarisk høring i påstande om lovgivningsmæssig indblanding. Det skriver britiske The Guardian, 28. september 2017.

Det er første gang, MEP’erne har benyttet sig af nye regler til at tilbagetrække parlamentarisk adgang for firmaer, der ignorerer en indkaldelse til deltagelse i parlamentariske forespørgsler eller høringer. Repræsentanter for Monsanto vil nu ikke kunne møde MEP’er, deltage i udvalgsmøder eller anvende de digitale ressourcer på parlamentets områder i Bruxelles eller Strasbourg.

Antonio Tajani, MEP.

Selvom en formel proces stadig skal gennemføres, sagde en talsmand for parlamentets præsident Antonio Tajani, at lederne af alle de store parlamentariske blokke bakkede op om forbuddet i en afstemning d. 28. september. ”Man må antage, at det træder i kraft øjeblikkeligt”, sagde han.

MEP’erne er forargede over Monsantos beslutning om at udeblive fra en høring organiseret af miljø- og landbrugskomitéerne, med akademikere, embedsmænd og NGO’er, den 11. oktober.

På mødet forventer man at høre beskyldninger om, at Monsanto uhensigtsmæssigt har påvirket lovgivningsmæssige studier om sikkerheden af glyphosat, en hovedingrediens i firmaets bedst sælgende ukrudtsmiddel RoundUp.

”De, der ignorerer demokratiets regler, mister også deres rettigheder som lobbyister i Europa-Parlamentet”, sagde præsidenten for Det Europæiske Grønne Parti, Philippe Lamberts. ”Amerikanske virksomheder må også acceptere parlamentets demokratiske kontrolfunktion. Monsanto kan ikke undslippe dette.”

Philippe Lamberts, MEP.

Upassende forum

Lobbyforbuddet vil være et bittert slag for Monsantos kampagne forud for en afgørelse senere på året omkring fornyelse af glyphosats licens, som af et ekspertpanel fra WHO er blevet sammenkoblet med kræft.

Et andet panel skønnede, at glyphosat var sikkert nok til offentligt brug, men Monsantos kontakt med regulerende agenturer i USA og Europa har skabt kontroverser og medført den parlamentariske høring.

Et brev fra Monsanto til MEP’er, som den britiske avis The Guardian har set, sagde at Europa-Parlamentet ikke var ”et passende forum” for diskussion om de pågældende emner.

”Den fælles høring kan ses som det seneste forsøg fra dem, der er imod moderne landbrugspraksis, på at påvirke og frustrere den videnskabelige og regulerende proces i EU, for at fremme deres egen sag”, hed det i brevet.

Philip Miller, Monsanto.

”Vi har med stigende bekymring observeret politiseringen af EU-proceduren omkring fornyelsen af glyphosat,” skrev Monsantos vicepræsident Philip Miller, ”en procedure, der burde være videnskabelig, men som i mange henseender er blevet kapret af populisme.”

Martin Pigeon, en talsmand for NGO’en Corporate Europe Observatory, sagde, at det var ”ekstremt vigtigt, at parlamentet har været parat til at møde Monsantos utrolige arrogance med reel gengældelse og konsekvenser.”

Monsanto bruger årligt mellem 300,000-400,000 Euro (2,2 – 2,9 mio. kr.) på lobbyisme i Bruxelles, ifølge firmaets egen selverklæring i EUs gennemsigtighedsregister.

Oversat og bearbejdet af Addie Hansen.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.