MRSA-kurven stiger atter – nu mindst 5000 nysmittede siden 2006

I sommeren 2016 slog Landbrug og Fødevarers avis nyheden om den knækkede MRSA-kurve op med store typer. Den var forkert.

”MRSA-kurven er knækket”. Sådan skrev landbrugsavisen i juni 2016, fordi antallet af nysmittede danskere med MRSA CC398 for første gang nogensinde faldt fra 2014 til 2015.

Nu viser nye tal fra Statens Serum Institut, at antallet igen er svagt stigende. I 2015 blev den antibiotikaresistente stafylokokbakterie MRSA CC398 fundet hos 1.173 danskere. Foreløbige tal fra Statens Serum Institut viser, at bakterien i 2016 blev fundet hos 1.256 nysmittede danskere – altså hos 83 flere.

Det skriver DR Nyheder, 13. januar 2017.

Fagchef Anders Rhod Larsen, SSI.

Og tallet for registrerede tilfælde i 2016 vil stige yderligere, lyder det fra Statens Serum Institut.

-Vi er ikke færdige med at gøre tallet op, og der vil helt sikkert komme flere. Vi kan godt nå op på samme antal som i rekordåret 2014, hvor bakterien blev fundet hos 1.280 danskere. Dermed vil der være tale om en stagnering i forhold til 2014, siger fagchef Anders Rhod Larsen, Statens Serum Institut, der har ansvaret for statistikken.

Flere ældre smittes
De foreløbige tal viser, at husdyrbakterien i 2016 blev fundet hos 100 nysmittede danskere over 65 år. I 2015 var tallet 67.

Ældre har normalt ikke forbindelse til svineindustrien, og derfor holder myndighederne et særligt øje med disse tal.

-Vi har et særligt fokus på, om den her bakterie i stigende grad spreder sig til normalbefolkningen. Vi ved, at rigtig mange, der arbejder med svin på den ene eller den anden måde, bliver smittet med bakterien. Og selv om ældre danskere også kan have relationer til svinebranchen, så er det noget, vi holder øje med,  siger fagchef Anders Rhod Larsen fra Statens Serum Institut.

Rumænsk landbrugsmedhjælper fremviser hudinfektioner, som han havde fået under arbejde på svinefabrik i Nordjylland i foråret 2015. Han var overbevist om, at der var tale om MRSA-bakterier. Foto: The Guardian.

Professor: Det går ikke den rigtige vej
Lederen af Region Hovedstadens MRSA-VidenCenter, professor i mikrobiologi på Hvidovre Hospital, Henrik Westh, ser med bekymring på de nye tal.

-Det går jo ikke den rigtige vej, når antallet af nysmittede igen stiger. Indtil nu har Statens Serum Institut gennem årene registreret næsten 5.000 unikke personer som bærere af svinebakterien. Dertil kommer gengangere, fordi man kun registrerer nysmittede, siger Henrik Westh.

Professor Henrik Westh.

Han peger også på antallet af nysmittede ældre som et tegn på, at svinebakterien spredes til normalbefolkningen.

-Det er præcis det, vi kæmper for at undgå, lyder det fra professoren.

Infektionstal viser spredning til befolkningen
Antallet af danskere uden kontakt til svineerhvervet, der får en infektion forårsaget af svinebakterien MRSA CC398, har været støt stigende siden 2009. De seneste tal viser, at i 2015 fik 77 danskere uden kontakt til svineerhvervet en infektion forårsaget af MRSA CC398. Det er fem flere end i 2014, og det bekymrer myndighederne.

– Det er endnu forholdsvis små tal, men den store udbredelse af bakterien i svinefarmene bliver først rigtigt problematisk, hvis bakterien for alvor spreder sig til normalbefolkningen. Så vi holder ekstra godt øje med, hvor mange danskere uden kontakt til svineerhvervet der får en infektion med bakterien, siger Anders Rhod Larsen fra Statens Serum Institut.

Ligesom antallet af smittede i 2016 ikke er gjort endeligt op, så kender Statens Serum Institut heller endnu ikke antallet af danskere uden kontakt til svineerhvervet, der i 2016 fik en infektion med husdyrbakterien.

Læs hele artiklen her.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.