MRSA overlever i en uge på ryglæn i fly

Fly2Hvis du nogensinde har siddet skulder ved skulder med en nysende eller hostende medpassager på et overfyldt fly, som har skabt bekymring i dit sind, om han nu skulle ødelægge din ferie ved at sprøjte virus og bakterier ud over dig, så kommer her en historie, der kan fjerne den bekymring.

Men ikke på en god måde. Det fortæller Lenny Bernstein i Washington Post 19. maj 2014.FlyLenny bernstein

Forskere fra Auburn University indsamlede en passende mængde af to almindelige sygdomsfremkaldende bakterier, og i et laboratorieforsøg blev de påført seks overflader, som passagerer rutinemæssigt berører inde i flykabiner. Derefter udtog forskerne prøver med regelmæssige mellemrum.

Resultaterne var ikke opmuntrende. Bakterien methicillin-resistent staphylococcus aureus (MRSA) overlevede i 168 timer på stoffet i ryglænslommer, hvor passagerer gemmer alt fra ugeblade til iPhones. Og en virulent stamme af E. coli, som kan forårsage alvorlige mavekramper og opkastning, overlevede i 96 timer på armlæn, 72 timer på bakkeborde og 48 timer på den metalknap, du bruger til at skylle toilettet i flytoiletter.

Læs hele artiklen her.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.