MRSACC398-epidemien breder sig fortsat – ny minister vil have mere forskning

Skærmbillede 2015-07-01 10.20

Udviklingen i MRSACC398 epidemien 2007-2015. Kilde: Statens Serum Institut.

Trods myndighedernes handlingsplaner og svineindustriens gentagne forsikringer om fuld opmærksomhed er det reelt endnu ikke sket en opbremsning af MRSA-smittespredningen fra de danske svinestalde.

Pr. 1. juli 2015 var der indberettet 497 nye tilfælde af smittede patienter med den særlige svine-MRSA, der stammer fra de danske svinestalde. I samme periode blev der i alt indberettet 1198 MRSA-smittede, så svineindustriens andel udgør fortsat 41 procent, hvilket svarer til epidemiens sammensætning i hele 2014.

Eva Kjer Hansen, Venstre

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) var også fødevareminister i 2007, da de første MRSACC398-tilfælde blev diagnostificeret, men dengang gjord hun intet for at bremse den begyndende epidemi.

Statens Serum Institut, der indsamler disse sygdomsdata, opererer med 10 forskellige MRSA-typer, men svine-MRSA (eller CC398) er nu den helt dominerende. Også i forhold til udlandsmittede. Hvor svine-MRSA i første halvår af 2015 står for 497 tilfælde (41 %), udgjorde smitte hentet i udlandet f.eks. på ferierejser kun 111 tilfælde (9 %) af det samlede antal indrapporterede patienter.

Siden 2013 er der konstateret 5 dødsfald på grund af svine-MRSA, men alene i 1. kvartal 2015 blev der rapporteret 11 tilfælde af livstruende MRSA-blodforgiftning, hvoraf de tre skyldtes CC398.

Den nyudpegede Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er enig i forskernes bekymringer for den ukontrollerede epidemi, men hun sætter sin lid til sin forgængers handleplan (fra april 2015), og så ønsker hun mere forskning. Se interview 1. juli 2015 på TVS med ministeren.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.