Når køerne danser, er alle glade

OekologiskLandsforeningDa Økodag for første gang løb af stablen for ti år siden, var der 10.000 danskere, som deltog i begivenheden. Sidste år var besøgstallet vokset til 153.000. Dagen, hvor de økologiske køer bliver lukket ud på forårsgræs, er blevet en stor publikum-succes, og søndag d. 13. april, præcis kl. 1200 sker det igen. Find den nærmeste gård her.

– På Økodag bliver økologi levende og nærværende, og de tusindvis af danskere, som deltager, ser med egne øjne, at de gør en forskel, når de køber øko-mælk. Det er noget af det mest smittende og livsbekræftende, når dørene åbnes til køernes forårsløb. De springer og danser af begejstring over at blive lukket ud på marken i det fri, som er det mest naturlige for dem, siger Per Kølster.

Han understreger, at man som forbruger kan være sikker på at få mælk fra græssende køer, når man vælger økologisk mælk. Alle økologiske køer kommer ud på græs i sommerhalvåret fra april til november. Til sammenligning er det 16 procent af de ikke-økologiske køer, der kommer ud af stalden.

– Økodag er en mulighed for forældre og bedsteforældre til at vise deres børn og børnebørn, hvor den økologiske mælk kommer fra. Det er en rigtig hyggelig og sjov dag, hvor hele familien får mulighed for at se, røre, lugte og smage på økologi samt få et førstehåndsindtryk af, hvordan økologiske landmænd driver et landbrug med respekt for dyrene og naturen, siger Birgitte Nygaard, projektleder i Økologisk Landsforening.

Vil du opleve køer, som er helt pjattede af glæde, kan du finde en gård i nærheden af dig på www.økodag.dk, hvor du også kan læse mere om, hvad der sker på de enkelte økologiske gårde. Her kan du desuden stifte bekendtskab med åbningsgården Bækkenstoft i filmene om Økodag med snobberne Fritz og Poul.

De 70 gårde holder åbent mellem kl. 10 og 14 den 13. april, og stalddørene slås op præcis kl. 12. Økodagen gennemføres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske mejerier Arla, Naturmælk, Thise, Them og Øllingegaard.

Dyreværnsorganisationen WSPA har i dagens anledning udsendt en pressemeddelelse, hvor organisationen fastslår, at tre ud af hver fire danske køer aldrig kommer uden for mælkefabrikkens haller, dvs. på græs. Det er kun de økologiske landmænd, der selv har forpligtet sig til at behandle køerne ordentligt.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.