Blåmuslinger lever naturligt i banker på bunden af havet – og ikke ophængt i liner og net.

KOMMENTAR  At muslingeopdræt forurener, er noget vrøvl. Det siger  professor i skaldyrsbiologi og økologi ved Danmarks Tekniske Universitet, Aqua i Nykøbing Mors, Jens Peter Kjerulf Petersen. Muslingopdræt i f. eks. Skive Fjord renser Limfjorden bedre end forventet. Det udtaler han til websitet FiskerForum.

Jens Peter Kjerulf Petersen, DTU

Og hvem er FiskerForum så? Hovedformålet for FiskerForum er at bringe gode, relevante, positive og interessante historier om erhvervsfiskeriet ….. og at udbygge det positive forhold til omverdenen. ”Vi bakker fiskerne og industrien op”, skriver FiskerForum på deres hjemmeside, som er annoncefinansieret.

Den positive indstilling gælder altså også muslingeopdræt.

– Men ideen (med muslingeopdræt – red.) møder uventet stor modstand, og protester lokalt spærrer for det blå erhvervseventyr og storskala-opdræt af muslinger, skriver FiskerForum og fortsætter:

Med massive statsstøttemidler markedsføres muslinger på mange måder, selvom det kommercielle opdræt er en enorm underskudsforretning. Privatfoto

”Sektionsleder og professoren på DTU Aqua i Nykøbing Mors, med ekspertise indenfor vandmiljø og en forkærlighed for specielt muslinger, som han elsker overalt, har Jens Kjerulf Petersen meget svært ved at skjule sin frustration over den uforståelige og meget højrøstede modstand mod muslingeopdræt, han møder fra lokale. For han mener, at netop muslinger er lige nøjagtigt det som Limfjorden har brug for”, skriver Fiskerforum. Professoren har i øvrigt tidligere selv haft et firma, der solgte udstyr til muslingeopdræt.

Ligesom andre eksperter i muslingeopdræt har han dog erkendt, at muslingerne kun optager 1/3 af  det kvælstof, som muslingerne filtrerer. Den anden 1/3 går direkte igennem muslingerne. Den sidste 1/3 ender som fækalier på havbunden under de store smartfarms som en ny lokal forurening, der ikke var der før.

”Miljø-muslinger” forurener lige så meget, som de påstås at rense – men nej til aktindsigt i vigtige oplysninger

Og det er ikke gratis at opdrætte muslinger til en minimal rensning af havvandet. En anden fortaler og hovedinteressent i muslingeopdræt er formanden for aktieselskabet Blå Biomasse og innovationsdirektør I Hedeselskabet, Klaus Astrup Nielsen. Han mener det vil koste 80 kr. pr. kg muslinger i statstilskud. Det svarer til to milliarder skattekroner i 10 år for at producere 50.000 tons muslinger.

Oplysningerne er interessante, fordi landbrugsminister Rasmus Prehn i forbindelse med landbrugsforhandlingerne har nævnt muslingeopdræt som et alternativ til et krav om mindre udledning af kvælstof fra landbruget.

Bannerfoto: Havbunden under en muslingfarm kan være helt død. Foto: AU

Visited 43 times, 4 visit(s) today

Kommentarer

  1. Hmm…. – hvis det er vrøvl, så bør Jens Peter Kjerulf Petersen, DTU tage og kigge på denne video
    https://youtu.be/MvyYTaaUMZE
    Bunden er kraftig forurenet af lort fra line- og smartfarmmuslinger.
    Optaget på 6,5 m vand 8 august 2020 med undervandsdrone. Den blev omtalt i en tidligere artikel af Kjeld Hansen.
    Så gad jeg godt høre hans kommentar til samme.

  2. Teoretisk set så renser muslinger vandet, det eneste problem er bare, at muslinger også har et røvhul, hvormed de udskiller de affaldsstoffer som bliver til overs, når muslingerne har fordøjet det som de har frafiltreret fra havvandet.

    Under normale omstændigheder, så vil muslingerne være spredt ud over havbunden, og de vil være omgivet af vandplanter, som kan optage og bruge de næringsstoffer som muslingerne udskiller, og i den situation er der en god økologisk tilstand.

    Problemet opstår når man vil lave et industrialiseret muslingeopdræt, for der vil koncentrationen af muslinger være så stor på et begrænset område, at vandplanterne slet ikke kan følge med til, at omsætte muslingernes restprodukter, og så forurener muslingerne meget mere end de renser.

  3. Carsten Troelsgaard

    Jeg har lige et aha-moment:
    Alt visuelt materiale fra blåmuslinge-farmingen viser den samme iltkrævende forblævring.
    Det sætter blåmuslingernes naturlige habitater (lavvandede overskyllede rev)i relief som selvskrevne: Hvis ikke deres egen ekskrementer føres bort med bølger og strøm kan de ikke være der. Det giver fuldstændig mening med det materiale der er tilgængeligt nu. Det der falder så godt til intuitionen om blåmuslinger og rent vand er vores oplevelse af med dem i deres naturlige omgivelser. Det iltrige turbulente vand er ikke noget de producerer, det er noget de forbruger.
    Klart nok, men hvem så lige dét inden vi startede?

Skriv en kommentar