Nu lukker dansk minkproduktion ned

Hvad dyreværnsaktivister aldrig har formået i Danmark, udvirker den frie markedsøkonomi nu. Nedlukningen af minkindustrien er gået i gang. Foto: Kopenhagen Fur.

Den danske produktion af minkskind har kurs mod det største tilbageslag nogensinde. Lave priser får mange minkavlere til at lukke forretningen, og produktionen ventes at falde 25-30 pct. i 2019. Det skriver Finans.dk, den 21. december 2018.

Efter flere år med store underskud reducerer de danske minkavlere nu produktionen af minkskind med 25-30 pct. i 2019. Der er tale om det største produktionsfald nogensinde, og nedgangen vil bombe sektorens milliardeksport endnu længere baglæns.

Tage Pedersen, Kopenhagen Fur. Pressefoto: Helle Moos.

»Foderselskaberne indhenter altid informationer om, hvor store mængder foder minkavlerne får brug for det kommende år. Indberetningerne fra avlerne plejer at være præcise. Det er på den baggrund, at vi med ret stor sikkerhed kan sige, at produktionen af skind vil falde med 25-30 pct. i 2019,« forklarer Tage Pedersen, der er formand for minkavlernes forening og for sektorens store salgsselskab, Kopenhagen Fur, til Finans.dk.

Fem mio. færre skind

De danske minkavlere har i år produceret 17,9 mio. skind, men ventes at reducere til niveauet 12,5 til 13,4 mio. skind næste år. Der bliver således tale om en nedgang på omkring fem mio. skind, hvilket vil være det største tilbageslag, branchen nogensinde har oplevet.

De seneste år er den globale produktion af minkskind faldet over 20 pct., mens de danske avlere hidtil har fastholdt produktionen på et uændret højt niveau. Trods det store globale produktionsfald bliver priserne ved med at være lave, fordi der fortsat er store lagre af både skind og færdigvarer i Kina. Disse lagre blev opbygget i årene frem mod 2016 og er under en langsom afvikling.

Kopenhagen Fur har holdt sin femte og sidste auktion i salgssæsonen 2018. Gennemsnitsprisen på danske minkskind blev 218 kr., mens den på udenlandske minkskind blev 168 kr. Merprisen på danske minkskind er på 30 procent, og det er en lille stigning i forhold til 2017, hvor merprisen var 27 procent.

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, har ikke længere det store smil på som minkavler. Pressefoto: Claus Haagensen/Chili.

Danmark snupper førertrøjen

Et globalt overudbud af minkskind gennem en årrække har sat et nedadgående pres på verdensmarkedsprisen. Produktionen toppede i 2015 med over 54 millioner skind mod knap 42 millioner i indeværende år.

På grund af den høje danske konkurrencedygtighed stiger den danske andel af verdensproduktionen, og den er således i år nået op på 41 procent mod 33 procent i 2015.  De danske minkavlere er generelt i en relativt bedre position i den prismæssige bølgedal, som pelsbranchen p.t. oplever på rå skind, blandt andet fordi markedet betaler mest for de danske højkvalitetsskind. Det mener Kopenhagen Fur.

Minkavlerne tager tilsyneladende nedturen i stiv arm. Der er ikke registreret krav om hjælpepakker, støtte til oplagring eller kompensation for faldende indtægter for at opretholde en kunstig høj produktion, således som det hyppigt ses indenfor svineindustrien. Avlerne synes at være indstillet på at regulere årsproduktionen efter udbud og efterspørgsel.

Læs hele artiklen.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.