Hvad dyreværnsaktivister aldrig har formået i Danmark, udvirker den frie markedsøkonomi nu. Nedlukningen af minkindustrien er gået i gang. Foto: Kopenhagen Fur.

Den danske produktion af minkskind har kurs mod det største tilbageslag nogensinde. Lave priser får mange minkavlere til at lukke forretningen, og produktionen ventes at falde 25-30 pct. i 2019. Det skriver Finans.dk, den 21. december 2018.

Efter flere år med store underskud reducerer de danske minkavlere nu produktionen af minkskind med 25-30 pct. i 2019. Der er tale om det største produktionsfald nogensinde, og nedgangen vil bombe sektorens milliardeksport endnu længere baglæns.

Tage Pedersen, Kopenhagen Fur. Pressefoto: Helle Moos.

»Foderselskaberne indhenter altid informationer om, hvor store mængder foder minkavlerne får brug for det kommende år. Indberetningerne fra avlerne plejer at være præcise. Det er på den baggrund, at vi med ret stor sikkerhed kan sige, at produktionen af skind vil falde med 25-30 pct. i 2019,« forklarer Tage Pedersen, der er formand for minkavlernes forening og for sektorens store salgsselskab, Kopenhagen Fur, til Finans.dk.

Fem mio. færre skind

De danske minkavlere har i år produceret 17,9 mio. skind, men ventes at reducere til niveauet 12,5 til 13,4 mio. skind næste år. Der bliver således tale om en nedgang på omkring fem mio. skind, hvilket vil være det største tilbageslag, branchen nogensinde har oplevet.

De seneste år er den globale produktion af minkskind faldet over 20 pct., mens de danske avlere hidtil har fastholdt produktionen på et uændret højt niveau. Trods det store globale produktionsfald bliver priserne ved med at være lave, fordi der fortsat er store lagre af både skind og færdigvarer i Kina. Disse lagre blev opbygget i årene frem mod 2016 og er under en langsom afvikling.

Kopenhagen Fur har holdt sin femte og sidste auktion i salgssæsonen 2018. Gennemsnitsprisen på danske minkskind blev 218 kr., mens den på udenlandske minkskind blev 168 kr. Merprisen på danske minkskind er på 30 procent, og det er en lille stigning i forhold til 2017, hvor merprisen var 27 procent.

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, har ikke længere det store smil på som minkavler. Pressefoto: Claus Haagensen/Chili.

Danmark snupper førertrøjen

Et globalt overudbud af minkskind gennem en årrække har sat et nedadgående pres på verdensmarkedsprisen. Produktionen toppede i 2015 med over 54 millioner skind mod knap 42 millioner i indeværende år.

På grund af den høje danske konkurrencedygtighed stiger den danske andel af verdensproduktionen, og den er således i år nået op på 41 procent mod 33 procent i 2015.  De danske minkavlere er generelt i en relativt bedre position i den prismæssige bølgedal, som pelsbranchen p.t. oplever på rå skind, blandt andet fordi markedet betaler mest for de danske højkvalitetsskind. Det mener Kopenhagen Fur.

Minkavlerne tager tilsyneladende nedturen i stiv arm. Der er ikke registreret krav om hjælpepakker, støtte til oplagring eller kompensation for faldende indtægter for at opretholde en kunstig høj produktion, således som det hyppigt ses indenfor svineindustrien. Avlerne synes at være indstillet på at regulere årsproduktionen efter udbud og efterspørgsel.

Læs hele artiklen.

Visited 11 times, 2 visit(s) today

Comments are closed.