Thorsen_hund
Kæledyr kan overføre en række ubehagelige sygdomme til mennesker, men dog ikke skaldethed som billedet kan antyde. Foto: Privateje.

Det kan være hyggeligt at vågne op med hunden i sengen, men sundheds-mæssigt kan det være en farlig fornøjelse.

Både MRSA-stafylokokker, campylobacter, leptospirose, Cat-scratch disease samt spole- og bændelorm kan overføres fra hunde og katte til deres “mennesker”.

Selv om kæledyr kan give stor glæde i familien, kan der bag det søde ydre gemme sig en række sygdomme og sygdomsfremkaldende bakterier.

– Der er en langt større udveksling af mikroorganismer fra kæledyr til menneske, når man deler seng, så derfor bør man ikke sove med sit kæledyr, siger lektor ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi/ Mikrobiologi, Luca Guardabassi.

Nogle af de overførte sygdomme er forholdsvis uskadelige for voksne, mens andre er mere alvorlige.

Hver fjerde af alle raske hunde er inficeret med farlige antibiotika-resistente bakterier, de såkaldte MRSA-stafylokokker, som kan gøre mennesker meget syge. Det viser en undersøgelse fra efteråret 2008 foretaget af Det Biovidenskabelige Institut på Københavns Universitet.

En anden dansk undersøgelse har vist, at hver femte hundehvalp er bærer af campylobacter-bakterier, som giver mennesker mavesmerter og voldsom diarré. – Vi er opmærksomme på, at vi kan få campylobacter-infektioner fra fersk kød, men folk tænker ikke på, at bakterierne også findes i hunde. Det er bl.a. blevet påvist, at ejerskab af kæledyr er en risikofaktor for campylobacter-infektioner, primært hos børn, siger Luca Guardabassi.

Hunde kan bl.a. også smitte mennesker med leptospirose, samt spole- og bændelorm. Fra katte kan mennesker bl.a. blive smittet med CSD (Cat-scratch disease), der kan forårsage dødelige skader på lever, nyre eller milt.

Børn har en større risiko for at blive smittet af kæledyrene, fordi deres immunforsvar ikke er så veludviklet som voksnes. – Det er logisk, at der er en større risiko for, at børn bliver smittet. Barriererne mellem kæledyret og barnet er mindre, så de har mere kontakt end voksne, og børn er heller ikke opmærksomme på, at der er en risiko for smitte, fortæller Luca Guardabassi.

Man skal ikke skal lade hunden eller katten “kysse” sig, man skal vaske hænder efter at have leget med sit kæledyr, og  man bør jævnligt få dyret tjekket hos dyrlægen.

Hunden og katten bør også holdes væk fra køkkenet, når du laver mad, da de kan overføre smitte via evt. kontakt med madvarerne eller de bordflader, du arbejder ved. Derfor er det en god idé at desinficere bordfladerne, inden du begynder madlavning, hvis dyrene har været i køkkenet.

 

Kæledyr i Danmark
40 procent af de danske familier holder kæledyr, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik fra år 2000.
Ca. 880.000 familier holder et eller flere kæledyr, hvor hunden er den mest populære – i alt 450.000 familier holder i alt 550.000 hunde. Der er 650.000 katte i de danske familier, og de er kæledyr i ca. 370.000 familier.
Andre kæledyr er især fugle og akvariefisk, som befinder sig hos henholdsvis 120.000 og 80.000 familier, men også kaniner hos ca. 70.000 familier og marsvin i 30.000 holdes i et vist omfang.
Kilde: Danmarks Statistik

 

Hele artiklen kan læses her:

www.bolius.dk/alt-om/indeklima/artikel/er-kaeledyr-i-sengen-en-god-ide/

 

Visited 21 times, 19 visit(s) today

Comments are closed.